Blog

Clătite cu brânză de vaci la cuptor – desertul copilăriei, simplu și gustos
Clătite cu brânză de vaci la cuptor – desertul copilăriei, simplu și gustos
Clătite cu brânză dulce de vaci și smântână la cuptor, un desert u șor, perfect pentru zilele de vară. Copiii aici la țară, cât erau mai mici, creșteau cu brânză de vaci, lapte și ouă. Toate sănătoase, toate ca să crească mari, și din toate cât mai mult, ca să li se rotunjească obrăjorii. Laptele se mânca... Citeste mai mult
Tocinei: rețeta tradițională cu cartofi crocanți și smântână
Tocinei: rețeta tradițională cu cartofi crocanți și smântână
Oamenii zonei au știut tot timpul, se pare, să pregătească lucruri tare bune și care să țină farfuriile pline din puținul pe care îl aveau. O reinventare și imaginație continuă, am putea spune, în vremuri care nu erau tot timpul ușoare. Printre acestea se regăsește și rețeta pentru tocineii cu smântână. Ce sunt tocineii? Tocineii pot fi descriși... Citeste mai mult
Pulpe de pui cu sos de zacuscă picantă – o rețetă ușoară și gustoasă de prin Bucovina
Pulpe de pui cu sos de zacuscă picantă – o rețetă ușoară și gustoasă de prin Bucovina
Toamna, când gospodinele de pe aici pun la păstrare borcane de zacuscă , știu că va veni ziua când pofta le va împinge să le folosească în bucătărie, și nu doar pentru a pune pe pâine, ci și pentru tot felul de borșuri, tocănițe ori sosuri. Am crescut cu astfel de mâncăruri – rapide, gustoase, cu ce mai era în cămară, că... Citeste mai mult
Prăjitura cu brânză a copilăriei – rețetă simplă care încălzește sufletul
Prăjitura cu brânză a copilăriei – rețetă simplă care încălzește sufletul
Acest dulce a devenit de-a lungul anilor, tăcut dar sigur, desertul copilăriei mele. Acum, nu știu sigur dacă poate să intre în categoria deserturilor, că de obice prăjitura nu se mânca neapărat după masă, ci printre mese, tăiată în bucăți inegale, pe repezeală, în lumina oarbă din cămară, ca să se mănânce pe afară pe unde... Citeste mai mult
În spatele culorilor - o lecție despre răbdare și tradiție
În spatele culorilor - o lecție despre răbdare și tradiție
Am fost zilele acestea într-un loc unde trecutul se întâlnește cu prezentul. Mai exact, în casa unei doamne care aduce tainele încodeierii ouălor de Paște de demult, și care m-a primit cu tare multă căldură. A fost o experiență extraordinară, iar bucuria și bunătatea din ochii dânsei au făcut totul și mai frumos. Să vă spun un secret?... Citeste mai mult
Cornulețe fragede de post cu magiun de prune fără zahăr
Cornulețe fragede de post cu magiun de prune fără zahăr
Deși Paștele vine cu mese pline de bucate delicioase, dulci și sărate, într-o nebunie de forme, gusturi și mirosuri, asta nu înseamnă că nu ne putem bucura de ceva dulce și bun chiar și în Postul Paștelui. Cornulețele cu gem , ori magiun de exemplu, sunt găsite foarte des pe mesele de aici în perioada sărbătorilor, oricare ar fi ele. Și știu... Citeste mai mult
Chiftele de post cu ghebe – Rețetă tradițională din Bucovina, ușor de făcut
Chiftele de post cu ghebe – Rețetă tradițională din Bucovina, ușor de făcut
De multe ori s-a întâmplat să vă spun că oamenii locului trăiau, și mulți încă o mai fac, cu ce are de oferit natura. Și să știți că în post, două mari ajutoare în bucătărie au fost, și încă își păstrează locul cu mare mândrie, barabulele și bureții. Mai pe înțelesul tuturor, cartofii și... Citeste mai mult
Negresă de post cu gem de caise - o rețetă simplă și gustoasă
Negresă de post cu gem de caise - o rețetă simplă și gustoasă
Ne aflăm în Postul Paștelui, așa că, de ce să nu ne satisfacem pofta de ceva dulce cu o negresă de post cu gem de caise , făcută rapid și cu gust delicios? Această prăjitură este foarte ușor de făcut și nu fură mult timp în bucătărie, lucru pe care îl preferă toate gospodinele, în special în perioada asta încărcată... Citeste mai mult
Salam de biscuiți
Salam de biscuiți
Acum, nu știu dacă această rețetă poate să intre în categoria noastră, a produselor tradiționale ale zonei, însă face parte, cu siguranță din categoria dulciurilor copilăriei. Nu era un Crăciun, un Paște, ori o sărbătoare de umplut mesele cu bunătăți, și să nu fie și câteva felii de salam de biscuiți. Dacă aveai... Citeste mai mult
Borș cu gălbiori și smântână 
Borș cu gălbiori și smântână 
Dacă oamenii locului au găsit nenumărate moduri de a conserva ciupercile pe când apar lunile reci, pentru a nu lipsi de pe mesele lor aceste bunătăți ale pădurii, fiți siguri că iarna, când frigul face borșul fierbinte să fie o minunăție, o să se găsească în bucătăriile gospodinelor cu siguranță. Una dintre aceste rețete... Citeste mai mult
Plăcinte cu mere de post
Plăcinte cu mere de post
Plăcinte cu mere de post Fie cu brânză de vaci, fie cu mere, e greu să refuzi o plăcintă aurie proaspăt scoasă din cuptor. Așa că, dacă vorba lungă nu ajută, să ne apucăm repejor de treabă. De ce avem nevoie? Cca 1 kg de mere 800g făină (însă dacă observăm că aluatul este lipicios în timpul frământării,... Citeste mai mult
Prăjitura tăvălită
Prăjitura tăvălită
Această prăjiturică îmi amintește de sărbători, în special de Crăciun, deoarece, nu știu cum se făcea, sau cum se sfătuiau vecinele între ele, că nu exista să ieșim la colindat și să nu ni se pună în față o farfurie cu aceste cubulețe cu sirop dulce și nucă de cocos. Desigur, tăvălitele de pe atunci, ca și acum... Citeste mai mult
Săptămâna Mare
Săptămâna Mare
Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor este considerată a fi cea mai importantă săptămână din Postul Paștelui. Sunt zile încărcate de credință, de însemnătatea lucrurilor trecute, de învățătura acestora lăsată în urmă, de lumina ce vine după. Este o săptămână a credinței. Acest timp este unul al pregătirilor – se pregătește casa, se pregătesc toți și toate de pe lângă... Citeste mai mult
Mucenici moldovenești
Mucenici moldovenești
Suntem în luna lui mărțișor, iar 9 Martie se apropie cu pași repezi, ceea ce înseamnă că majoritatea cuptoarelor rumenesc de zori Mucenici. Și dacă peste tot în jur e miros de copt proaspăt, de vanilie și lămâie, păi nici dacă vrem nu o să ne lase pofta să stăm cu mâinile în piept, așa că ne punem la cernut făina din cămară, la spart nucile și la pus laptele pe marginea sobei – că doar... Citeste mai mult
Borș de post cu sfeclă roșie – Rețetă culeasă de prin Bucovina
Borș de post cu sfeclă roșie – Rețetă culeasă de prin Bucovina
Ne aflăm încă în perioada postului Adormirii Maicii Domnului, așa că este o perioadă perfectă pentru a pune pe masă ceva delicios și sănătos, de post. Borșul de sfeclă roșie – sau borșul ce dă bujori în obrăjori, după cum îl știam când eram mici, este unul pregătit foarte des vara, deoarece este un borș răcoros, acruț, numai bun de savurat în zilele însorite de vară, dar și intră... Citeste mai mult
Chiroște moldovenești – Rețetă tradițională culeasă de prin sat
Chiroște moldovenești – Rețetă tradițională culeasă de prin sat
Chiroștele, pchiroștele sau colțunașii, după cum mai sunt denumite sau simplu pronunțate prin această zonă, fac parte din categoria lucrurilor făcute cu puțin și neîncurcat, dar care să fie bune și să bucure burțile celor care ajung să le mănânce, măcar oțârucă. Aceste chiroște mi se păreau când eram copil, și încă mi se par, printre cele mai bătrâne rețete pe care le-aș fi putut... Citeste mai mult
Rață în curichi cu mămăligă - Rețetă culeasă de prin Bucovina
Rață în curichi cu mămăligă - Rețetă culeasă de prin Bucovina
Dacă ați ajuns prin Bucovina și ați reușit să dați de gustul delicios al sarmalelor tradiționale, facute în frunză de curichi, păi atunci este neapărat nevoie să vă povestim și câte ceva despre cum curichiul acesta poate fi folosit în alte moduri, la fel de delicioase. Un astfel de deliciu în farfurie este rața în curichi cu mămăligă. Cum se pregătește? Va fi nevoie de: ● Rață... Citeste mai mult
Pampuște – Dulce tradițional de prin Bucovina
Pampuște – Dulce tradițional de prin Bucovina
Pampuștele, sau gogoșile, după cum sunt mai bine cunoscute, sunt acele cercuri din aluat, care puse în ulei încins ajung să devină niște mingi dolofane și gustoase, pe care le-am încercat cel mai probabil la un moment dat în viața, fie cu ocazia unei sărbători pe la țară, fie luate în grabă de printr-o vitrină cu bunătățuri în drum spre... Citeste mai mult
Sarmale cu urdă în frunză de sfeclă și mămăliguță – Rețetă culeasă de prin Bucovina
Sarmale cu urdă în frunză de sfeclă și mămăliguță – Rețetă culeasă de prin Bucovina
Sarmalele cu urdă pot fi comparate cu varianta de vară a sarmalelor pe care le pregătim de sărbători. Acestea nu se înfășoară în curechiul pus la murat pe iarnă, ci cu frunze verzi, proaspete, de sfeclă, culese de prin grădină, iar carnea este înlocuită cu urdă – deci ajunge să fie o mâncare-soră a îndrăgitelor sarmale, însă mai prietenoase cu noi în căldura verii. Nici nu mai este... Citeste mai mult
Tochitură din Bucovina cu mămăligă de barabule
Tochitură din Bucovina cu mămăligă de barabule
Dacă o să veniți pe la noi în Bucovina, păi atunci este necesar să vă aduc la cunoștință faptul că tochitura se face cu carne de la oală. Ce o fi carnea de la oală vă ridicați sprânceana și întrebați, probabil. Este, fără niciun secret ascuns în mânecă sau după toartă, fix ce spune numele – carne de porc pusă... Citeste mai mult

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!