Fie cu brânză de vaci, fie cu mere, e greu să refuzi o plăcintă aurie proaspăt scoasă din cuptor. Așa că, dacă vorba lungă nu ajută, să ne apucăm repejor de treabă.
De ce avem nevoie?
-
Cca 1 kg de mere
-
800g făină (însă dacă observăm că aluatul este lipicios în timpul frământării, se mai poate adăuga)
-
100g zahăr
-
2 plicuri de drojdie uscată ori cca 30g drojdie proaspătă
-
100 ml ulei
-
400 ml apă călduță
-
Sucul de la o portocală (îl putem pune în apă, să fie tot călduț)
-
Un vârf de cuțit de sare, ori cât luăm cu două degete
-
Coaja de la o lămâie
-
Esență de vanilie
De ce este nevoie pentru umplutură?
-
Multe mere, cam 1kg, 1kg jumate de mere)
-
Zahăr (cam după cât de dulce doriți să fie)
-
Puțină scorțișoară (cca două lingurițe)
-
Ulei (cca două linguri)
-
Griș (două, trei linguri)
În plus
-
Un pic de zahăr (ori zahăr vanilat) și un pic de apă – pentru uns
Dacă facem aluatul cu drojdia proaspătă, punem întâi făina într-un bol mare, facem o gaură în mijloc și amestecăm acolo drojdia cu apa călduță, turnând treptat. Zahărul îl putem presăra împrejur, pe făină.
Se lasă puțin drojdia la activat, cât să se ridice puțin ori să facă vreo două bule, după care se poate frământa.
Noi astăzi am folosit drojdie uscată, așa că am pus făina în bol și am presărat drojdia direct peste făină. Am pus apoi și zahărul, sarea și coaja de lămâie.
Le amestecăm puțin apoi adăugăm apa călduță în care am pus și sucul de portocale, pentru a fi și acesta călduț, și esența de vanilie.
Ne suflecăm bine mânecile și ne punem pe frământat.
Facem acest lucru cam 10 minute, timp în care turnăm și ulei, puțin câte puțin. Dacă vedem că aluatul este puțin lipicios sau poate prea moale, mai adăugăm puțină făină.
După ce s-a legat totul mândru, dăm aluatul la crescut – punem bolul undeva la călduț, într-un colț de sobă, și îl acoperim cu un prosop (cam o oră).
Cât așteptăm, ne ocupăm de mere – le curățăm de coajă, le dăm pe răzătoare și le punem într-o cratiță la călit, cu ulei. Peste ele punem și restul ingredientelor, și anume – zahărul, scorțișoara și grișul. Le lăsăm să se rumenească puțin, și le luăm de pe foc.
După ce a crescut de să cadă din bol, luăm aluatul și ne punem pe făcut plăcintele. Acum, acestea se pot face în două moduri – fie folosim metoda de împăturit ca în cazul plăcintelor poale-n brâu, fie cea puțin mai simplă în care se taie totul cu ajutorul unui cuțit.
Noi astăzi am folosit varianta a doua, așa că, luăm aluatul și încercăm să îl împărțim în bucăți cât mai egale pentru a putea fi ușor de manevrat. Se ia o bucățică și se întinde pe blatul de lemn presărat cu făină și o să procedăm ca și cum am învârti un cozonac – se întinde aluatul, se pune apoi o parte din mere (se întind pe toată suprafața aluatului), apoi încet și cu grijă începem să rulăm totul. Această formă lunguiață va fi tăiată în bucățele mai mici pentru a forma plăcintele.
Plăcintele se pun într-o tavă pe care am așezat hârtie de copt și se mai lasă 10-15 minute la crescut, la loc călduț, acoperite, după care se pun la cuptorul preîncălzit la cca 180 de grade pentru 20-25 de minute, sau până când sunt frumos aurite și coapte în toată rotunjimea lor.
Le scoatem, le ungem cu un pic de apă călduță amestecată cu zahăr, le ascundem din nou sub un prosopel pentru câteva minute, după care, cu puțină răbdare, cât să se răcească olecuță, se pot servi.