Ce sunt tocineii?
Tocineii pot fi descriși ca fiind niște turtițe, sau clătite mai grăsune, făcute din barabule (cartofi), serviți cu smântână și zahăr deasupra. Aceștia vor fi de cele mai multe ori întâlniți la capitolul dulce al meniului, însă în multe gospodării sunt serviți fără zahăr, simpli, drept fel principal de mâncare.
Aceasta este o rețetă bătrână a zonei, aflată poate printre primele pagini în cartea gastronomiei locale. Este o rețetă simplă, cu tradiție, având un ingredient principal care se găsea mai în toate gospodăriile – barabula. Se mai pun ouă, tot de prin curte adunate, făină și smântână. Din simplitatea acestor ingrediente vine și gustul lor specific.
Și cu puține ingrediente, și pași simpli, se făceau farfurii cu vârf de tocinei.
Desigur, dacă se servesc și cu zahăr, ei ar mai putea să fie descriși și sub forma unei imaginații nesfârșite și un simț tare bine conturat în bucătărie, prezent sub pielea gospodinelor de aici. De ce? Fiindcă au creat și au adus până în ziua de azi ceva atât de simplu și gustos, din timpuri în care „dulcele” pentru cei mici nu era la fel de ușor de găsit sau de pregătit.
Această amprentă a locului este ușor și rapid de făcut, și chiar și mai rapid dispare de pe farfurie.
De ce avem nevoie pentru tocinei?
Ingrediente tocinei:- 10 - 12 barabule mari (cartofi)
- Două ouă
- 4 linguri de făină de grâu
- Sare
- Piper*
- Ulei pentru prăjit
- Smântână
- Zahăr
Cum preparăm tocineii?
Curățăm barabulele – noi aici la sat am învățat să le alegem pe cele mai mari și mai grăsune, sunt cel mai ușor de dat pe răzătoare. Așa că, le spălăm bine și le dăm pe răzătoare, cu grijă mare la degete, pe latura mai mică, de morcovi. Când terminăm cu datul pe răzătoare, va trebui să le lăsăm câteva minute bune la tihnit, ori îi punem la scurs într-o strecurătoare. Facem asta ca să le dăm timp să mai lase din "apa" pe care o au în ele, "apă" de care nu avem nevoie când le punem în tigaie, ca să nu se desfacă această compoziție.

Să știți că barabulele o să mai lase apă cât stau la rând să fie făcute tocinei. Nu-i nicio problemă! Se poate lua cu o lingură de acolo, și se scapă de ea. De preferat să nu rămână în compoziție, ca să nu se desfacă în tigaie.
Lăsăm tocineii să se rumenească frumos pe ambele părți, și după ce s-au prăjit, îi scoatem pe un șervețel de hârtie. Cel mai bine este când se servesc calzi, cu smântână pe deasupra, pusă din toată inima, și zahăr presărat peste ea.
Dacă nu vă plac dulci, cum îi mai preferă multă lume pe aici, puteți la fel de bine să vă opriți doar la smântână, vor fi tot la fel de gustoși.
Așa că, fie că serviți tocineii tradiționali doar cu smântână, ori cu smântână și zahăr, aceștia sunt tare, tare delicioși – un gust amprentă al zonei, bătrân, dar păstrat cu mare grijă de copii pofticioși, și de mame și bunici tare ocupate, care aveau nevoie de rețete rapide, dar care să plece neapărat din farfurie. V-am mai spus și în alte dăți – gurile erau multe de hrănit, treabă multă, dar în bucătărie, aici în Bucovina, întotdeauna s-a păstrat timp și loc pentru dragostea de mâncare făcută bine și bun.

E bine de știut:
Barabulele o să mai lase apă cât stau la rând să fie făcute tocinei. Nu-i nicio problemă! Se poate lua cu o lingură de acolo, și se scapă de ea. De preferat să nu rămână în compoziție.
Unele gospodine din sat mai fac tocineii și cu bucățele de ceapă. Aceasta, tăiată mărunt, se pune în compoziție, și se prăjește odată cu tocineii.
Pe lângă ceapă, se mai poate pune și brânză sărată, tot așa în compoziție. Sau dacă cei mici preferă, cașcaval, însă acesta se pune la urmă, pe deasupra, cât sunt calzi.
Tocineii se mai pot servi cu mujdei, o cană de lapte acru ori iaurt proaspăt.
Dacă vă plac rețetele simple dar tare delicioase cu cartofi, trageți o privire și la rețeta de cartofi țărănești.