Deși tăiată meticulos, să nu se vadă – sigur se vedea. Că doar nu mâncai un sfert de tavă și să nu vadă nimeni, dar nu zicea nimeni nimic. Se mergea pe ideea – bine că are în burtă ceva, că în casă nu-mi vine copilu’ degrabă .
Și dacă tot vine de demult, se deschide carnețelul pătat de timp și rețete mult prea des făcute, și se face după cum e scris acolo, citind atent toți pașii scriși cu grijă.
Ingrediente pentru prăjitura cu brânză de vaci:

- 12 linguri lapte
- 12 linguri ulei
- 12 linguri zahăr
- 3 ouă
- un praf de sare
- esență de vanilie
- esență de rom
- praf de copt
- făină
- cacao
- cca 650 gr brânză de vaci
- 1 ou (sau două)
- 2 linguri de griș
- Zahăr vanilat sau zahăr alb, normal - după gust
- Coajă de portocală sau coajă de lămâie
- Opțional stafide
Cum se face prăjitura cu brânză dulce?
Într-un bol încăpător se pun cele trei ouă și se freacă bine cu cele 12 linguri de zahăr. Se pun apoi cele 12 linguri de ulei și se mai amestecă un pic, până se dizolvă. Continuăm apoi cu 12 linguri de laptele (noi am pus două, trei lingurițe în plus) și esența de vanilie. Se învârte iar strașnic.Separat se amestecă făina cu praful de copt, după care se adaugă ușor în bolul nostru, puțin câte puțin, în timp ce amestecăm bine, încontinuu, până obținem un aluat care curge greoi dar e bine omogenizat.
Punem apoi jumătate din această cantitate într-o tavă – în care am pus hârtie de copt, și o punem pentru cca 10 minute în cuptorul preîncălzit la 180 de grade.
Brânza dulce pentru prăjitură

Amestecăm totul tare bine, fie cu mâna, fie cu o lingură puternică.
Scoatem apoi tava din cuptor, punem brânza peste blat fără a o apăsa, după care continuăm cu ultimul strat.
În compoziția rămasă în bol se va pune cacao – cam două linguri, și esență de rom. Se amestecă din nou cu mare spor, și se toarnă acest lucru peste brânza dulce de vaci. Se întinde ușor, cu grijă, să acoperim toată suprafața.
Ultimul pas? Toată această muncă a noastră se pune la cuptor pentru 35-40 de minute, la 180 de grade. Totuși, după ce trec cele 35 de minute, se poate face testul scobitorii. Dacă nu se lipește nimic pe ea în momentul în care o înfigem în prăjitură, atunci aceasta a trecut testul și poate fi scoasă din cuptor.

Se presară peste ea zahăr pudră și se lasă la răcit puțin, chiar dacă mirosul prăjiturii e minunat și pofta e mare – nu vrem să ne supere stomacul, ori să ne certe vreo gospodină mai experimentată. După ce a ajuns la o temperatură sigură, se poate mânca pe cât de mult dorește inima ori cât de mult ține nasturele pantalonilor. Și dacă acestea țin și pofta încă e, se poate oricând scoate iar bolul să se mai facă o tavă.
Dacă vă place dulcele cu brânză de vaci, poate se trage un ochi și se fură inspirație și din rețeta pentru alivancă – un desert adus mai de demult, însă la fel de gustos!