Blog

Plăcinte cu mere de post
Plăcinte cu mere de post
Fie cu brânză de vaci, fie cu mere, e greu să refuzi o plăcintă aurie proaspăt scoasă din cuptor. Așa că, dacă vorba lungă nu ajută, să ne apucăm repejor de treabă. De ce avem nevoie? Cca 1 kg de mere 800g făină (însă dacă observăm că aluatul este lipicios în timpul frământării, se mai poate adăuga)... Citeste mai mult
Prăjitura tăvălită
Prăjitura tăvălită
Această prăjiturică îmi amintește de sărbători, în special de Crăciun, deoarece, nu știu cum se făcea, sau cum se sfătuiau vecinele între ele, că nu exista să ieșim la colindat și să nu ni se pună în față o farfurie cu aceste cubulețe cu sirop dulce și nucă de cocos. Desigur, tăvălitele de pe atunci, ca și acum... Citeste mai mult
Săptămâna Mare
Săptămâna Mare
Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor este considerată a fi cea mai importantă săptămână din Postul Paștelui. Sunt zile încărcate de credință, de însemnătatea lucrurilor trecute, de învățătura acestora lăsată în urmă, de lumina ce vine după. Este o săptămână a credinței. Acest timp este unul al pregătirilor – se pregătește casa, se pregătesc toți și toate de pe lângă... Citeste mai mult
Mucenici moldovenești
Mucenici moldovenești
Suntem în luna lui mărțișor, iar 9 Martie se apropie cu pași repezi, ceea ce înseamnă că majoritatea cuptoarelor rumenesc de zori Mucenici. Și dacă peste tot în jur e miros de copt proaspăt, de vanilie și lămâie, păi nici dacă vrem nu o să ne lase pofta să stăm cu mâinile în piept, așa că ne punem la cernut făina din cămară, la spart nucile și la pus laptele pe marginea sobei – că doar... Citeste mai mult
Borș de post cu sfeclă roșie – Rețetă culeasă de prin Bucovina
Borș de post cu sfeclă roșie – Rețetă culeasă de prin Bucovina
Ne aflăm încă în perioada postului Adormirii Maicii Domnului, așa că este o perioadă perfectă pentru a pune pe masă ceva delicios și sănătos, de post. Borșul de sfeclă roșie – sau borșul ce dă bujori în obrăjori, după cum îl știam când eram mici, este unul pregătit foarte des vara, deoarece este un borș răcoros, acruț, numai bun de savurat în zilele însorite de vară, dar și intră... Citeste mai mult
Chiroște moldovenești – Rețetă tradițională culeasă de prin sat
Chiroște moldovenești – Rețetă tradițională culeasă de prin sat
Chiroștele, pchiroștele sau colțunașii, după cum mai sunt denumite sau simplu pronunțate prin această zonă, fac parte din categoria lucrurilor făcute cu puțin și neîncurcat, dar care să fie bune și să bucure burțile celor care ajung să le mănânce, măcar oțârucă. Aceste chiroște mi se păreau când eram copil, și încă mi se par, printre cele mai bătrâne rețete pe care le-aș fi putut... Citeste mai mult
Rață în curichi cu mămăligă - Rețetă culeasă de prin Bucovina
Rață în curichi cu mămăligă - Rețetă culeasă de prin Bucovina
Dacă ați ajuns prin Bucovina și ați reușit să dați de gustul delicios al sarmalelor tradiționale, facute în frunză de curichi, păi atunci este neapărat nevoie să vă povestim și câte ceva despre cum curichiul acesta poate fi folosit în alte moduri, la fel de delicioase. Un astfel de deliciu în farfurie este rața în curichi cu mămăligă. Cum se pregătește? Va fi nevoie de: ● Rață... Citeste mai mult
Pampuște – Dulce tradițional de prin Bucovina
Pampuște – Dulce tradițional de prin Bucovina
Pampuștele, sau gogoșile, după cum sunt mai bine cunoscute, sunt acele cercuri din aluat, care puse în ulei încins ajung să devină niște mingi dolofane și gustoase, pe care le-am încercat cel mai probabil la un moment dat în viața, fie cu ocazia unei sărbători pe la țară, fie luate în grabă de printr-o vitrină cu bunătățuri în drum spre muncă, fie mâncate cu forța, împinse în... Citeste mai mult
Sarmale cu urdă în frunză de sfeclă și mămăliguță – Rețetă culeasă de prin Bucovina
Sarmale cu urdă în frunză de sfeclă și mămăliguță – Rețetă culeasă de prin Bucovina
Sarmalele cu urdă pot fi comparate cu varianta de vară a sarmalelor pe care le pregătim de sărbători. Acestea nu se înfășoară în curechiul pus la murat pe iarnă, ci cu frunze verzi, proaspete, de sfeclă, culese de prin grădină, iar carnea este înlocuită cu urdă – deci ajunge să fie o mâncare-soră a îndrăgitelor sarmale, însă mai prietenoase cu noi în căldura verii. Nici nu mai este... Citeste mai mult
Tochitură din Bucovina cu mămăligă de barabule
Tochitură din Bucovina cu mămăligă de barabule
Dacă o să veniți pe la noi în Bucovina, păi atunci este necesar să vă aduc la cunoștință faptul că tochitura se face cu carne de la oală. Ce o fi carnea de la oală vă ridicați sprânceana și întrebați, probabil. Este, fără niciun secret ascuns în mânecă sau după toartă, fix ce spune numele – carne de porc pusă în oală, dar nu fie cum, ci în untură. Lucrul acesta se făcea în... Citeste mai mult
Papanași cu smântână și dulceață – Rețetă tradițională culeasă de prin Bucovina
Papanași cu smântână și dulceață – Rețetă tradițională culeasă de prin Bucovina
Papanașii cu brânză dulce de vaci, prăjiți în ulei, sunt un dulce de prin zona Moldovei. De-a lungul timpului aceștia au ajuns de la a fi un simplu desert delicios făcut de gospodine în bucătăria lor, la a se transforma într-un produs amprentă al zonei și al tradiționalului. Are la bază două ingrediente cât se poate de simple și ușor de găsit: branză de vaci, pusă din belșug, și făină. Acum,... Citeste mai mult
Mâncărică de pui
Mâncărică de pui
Dacă ar trebui să vă descriu ce se ascunde într-o oală cu mâncărică rece (doar pentru a vă ajuta imaginația și gâdili papilele gustative, măcar puțin), ar suna cam așa: pui scăldat într-un sos roșiatic, dens și dulceag, făcut în special din multă, multă ceapă. Se mai zvârle o roșie cubulețe acolo, niște usturoi și verdeață, de începi cu furculița dar termini prin a-ți linge degetele.... Citeste mai mult
Pandișpan cu fructe
Pandișpan cu fructe
Pandișpanul cu fructe face parte din categoria prăjiturilor ușor de făcut pentru cei mici, cât să le treacă pofta de dulce, iar pe gospodine să nu le țină mult în bucătărie, dar și dintr-o altă categorie, prezentată nu demult, a rețetelor ce își păstrează aceeași bază, însă sunt puțin reinventate pentru a aduce diversitate în farfurii și a-i mulțumi pe mofturoșii cei mici. Cum anume se poate... Citeste mai mult
Chifteluțe cu ceapă marinată și maioneză
Chifteluțe cu ceapă marinată și maioneză
Chifteluțele marinate, după cum sunt cunoscute în zonă, reprezintă un fel de mâncare găsit și gătit tare des în bucătăriile de aici, în special în apropierea sărbătorilor, orișicare ar fi acestea. Se servesc de obicei ca o completare la aperitiv, fiind puse pe masă pentru ca orice pofticios să se poată înfrupta din ele, și fac parte din categoria „ nu mai pot, dar dă să gust și din astea... Citeste mai mult
Iahnie cu cârnăciori
Iahnie cu cârnăciori
Cumva, în toată căutarea lor, a gospodinelor, de a găsi o modalitate prin care să țină burțile pline fără prea multe bătăi de cap, au reușit să reinventeze ce știau deja, și astfel să creeze diversitate în bucătărie. La ce mă refer? Fasolea de exemplu. Dacă pregătim fasolea cu mai multă apă, avem borșul de fasole. Dacă mai scădem din apă, avem iahnia, adică mâncărica de fasole. La rândul ei, iahnia... Citeste mai mult
Prăjitură cu mere de post – Rețetă tradițională din Bucovina
Prăjitură cu mere de post – Rețetă tradițională din Bucovina
Cea mai ușoară parte în ceea ce privește prăjiturile de aici? Mâncatul lor. Cea mai dificilă parte? Este pregătirea lor. Și nu este din cauză că ar fi foarte complicat de pregătit, ba din contră, gospodinele au căutat tot timpul să vină cu rețete care să nu le încurce prea mult prin bucătărie, că doar treburile prin grădină și animalele nu așteptau să pună ele toate ingredientele pe cântar. Și dacă... Citeste mai mult
Borș de post cu urzici – Rețetă culeasă de prin grădinile din Bucovina
Borș de post cu urzici – Rețetă culeasă de prin grădinile din Bucovina
În post, din câte am observat, oamenii locului au dovedit a fi foarte creativi. Iar dacă postul este și la început de primăvară, cum este cel al Paștelui, atunci nu este de cuviință să postim fără să dăm fuga în grădină, să vedem ce putem începe a folosi de pe straturi. Sau în cazul de față, de printre ele. De cum dă puțin căldura, nu o să vedeți livadă, curte sau gradină în care... Citeste mai mult
Alivanca sau Alivinca - dulce tradițional cules de prin Bucovina
Alivanca sau Alivinca - dulce tradițional cules de prin Bucovina
Alivanca este o prăjitura puțintel mai sănătoasă pe care o făceau mamele noastre mai tot timpul când eram copii, în special datorită faptului că este o prăjitură ușor de făcut, care nu cerea multă atenție sau timp în bucătărie, și se pregătea cu ce era prin casă – în plus, este și foarte gustoasă. Pentru a înțelege mai bine ce este alivanca, aceasta poate fi asemănată cu o foarte bine cunoscută... Citeste mai mult
Pogăcele - Dulce tradițional de prin Bucovina
Pogăcele - Dulce tradițional de prin Bucovina
Tașmangelele, sau după cum mai sunt cunoscute în zonă – pogăcelele, pot fi cel mai bine descrise, sau asemănate, cu clătitele americane. Ba chiar surprinderea a fost foarte mare când am dat peste poze cu clătitele americane, niște pchitoașce care arătau, în toată forma lor, ca tașmangelele făcute de bunica (și majoritatea bunicilor din zonă) de când eram eu mică și dolofană, ca însăși tășmăngica... Citeste mai mult
Borș de fasole – Rețetă tradițională din Bucovina
Borș de fasole – Rețetă tradițională din Bucovina
Borșul de fasole, sau borșul „di fansuli”, după cum se aude în graiul zonei, este de nelipsit din bucătăria locală, în special în zilele de vineri, dar mai ales în post. Dacă ciuperca a ajuns să reprezinte un loc de frunte în farfuriile de aici, fansula a ajuns și ea, în timp, să ocupe locul al doilea, și să fie, la rândul ei, de mare folos în bucătărie, și extraordinar de prezentă,... Citeste mai mult

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!