Clătite cu brânză de vaci la cuptor – desertul copilăriei, simplu și gustos
01 Iulie 2025
Clătite cu brânză dulce de vaci și smântână la cuptor, un desert ușor, perfect pentru zilele de vară.
Copiii aici la țară, cât erau mai mici, creșteau cu brânză de vaci, lapte și ouă. Toate sănătoase, toate ca să crească mari, și din toate cât mai mult, ca să li se rotunjească obrăjorii.
Laptele se mânca sub toate formele lui, ouăle la fel. Iar brânza de vaci, pe ea era bătaie în jurul mesei, mai ales dacă era împletită cu niște smântână proaspătă, așezată mândru lângă o mămăligă dolofană și fierbinte. Iar pentru copii, în toată graba de a lua cât mai multe linguri din farfurie, ajungea brânza de vaci cu smântână până după urechi.
Brânza de vaci era de multe ori dată celor mici și sub formă de desert. Cel mai simplu? Se amesteca brânza de vaci cu un pic de zahăr și asta era tot. Se mai punea uneori, dacă era prin casă, și o lingură de cacao. Atunci pofta era și mai mare.
Dar când venea vorba de a le împleti pe toate cele trei de mai sus, un desert tare așteptat și rapid înfulecat, era tava mare de clătite umplute cu brânză dulce, călduțe și cremoase, scoase din cuptor. Așteptau gurile mici să se răcească înainte de a le mânca? Niciodată. Erau certați că mâncau așa și că durerea de burtă o să apară? De fiecare dată.
Ingrediente pentru clătite cu brânză de vaci și smântână la cuptor:
Pentru compoziția de clătite: O cană de lapte Jumătate de cană de apă minerală Două ouă O esență de vanilie Un praf de sare Făină cât cuprinde, undeva la 200g - 250g
Pentru umplutura de la clătite: 500 g brânză dulce de vaci Un ou Zahăr (după gust) Zahăr vanilat (un pliculeț) Coaja rasă de la o lămâie (sau coajă de portocale) Două linguri de smântână* Stafide*
Pentru crema de deasupra: Smântână (cu un nivel ridicat de grăsime) Zahăr pudră de vanilie Zahăr normal Un cubuleț de unt
Cum pregătim clătitele la cuptor cu brânză de vaci?
Începem prima dată cu clătitele, așa că luăm un bol mare și încăpător în care punem toate ingredientele, și anume: cana de lapte, jumătate de cană de apă minerală, cele două ouă, esența de vanilie, praful de sare și făina. La capitolul făină, ca să fim siguri că ajungem la textura dorită, trebuie să o facem în așa fel încât să curgă greoi, însă să fie îndeajuns de lichidă încât să se întindă singură în tigaie în momentul în care o punem.
Noi tot timpul facem o primă clătită de probă, că de multe ori ne dăm seama dacă mai trebuie un strop de apă, ori o lingură de făină în compoziție, că doar la sat multe ingrediente se pun la ochi, și de la ochi la cântar mai scapă uneori cantitatea. După ce le amestecăm pe toate bine, bine cu un tel, luăm cu un polonic și punem într-o tigaie încinsă cu puțin ulei. Și facem așa, una câte una, până terminăm compoziția.
Umplutura pentru clătitele cu brânză de vaci la cuptor.
Tot ce trebuie să facem este să le amestecăm pe toate, tot într-un bol mare. Punem brânza dulce, oul, coaja de lămâie ori de portocală, și zahăr cu zahăr vanilat după gust – pe cât de dulce doriți să fie. Apoi, cu grijă, luăm și umplem clătitele. Punem umplutură cu toată inima, apoi le împăturim o dată în două, apoi încă o dată. O să ajungem la forma unui triunghiuleț.
Separat o să pregătim "sosul" pentru clătite, așa că punem smântâna (cu cât mai grasă, cu atât mai bine), zahărul și zahărul vanilat, și le amestecăm cât putem de bine. Din nou, și aici pe cât de dulce se dorește.
Luăm tava. O ungem cu puțin unt, apoi punem câteva linguri din smântâna pregătită în tavă. Peste el așezăm apoi cu grijă clătitele noastre împăturite frumos. Peste ele punem și restul smântânii. Cu cât e mai multă, cu atât o să iasă mai cremoase. Peste ele o să mai punem și câteva bucățele mici de unt. Punem totul în cuptorul preîncălzit la 170 de grade, pentru 30-35 de minute, ori până vedem că se rumenesc ușor deasupra.
E bine de știut:
Se pot pune și stafide în umplutură dacă doriți. Dacă vreți o umplutură un pic mai cremoasă, se pot pune două linguri de smântână și în umplutură. Dacă se folosește smântână cu o cantitate mică de grăsime, o să se întărească deasupra, și nu o să fie cremoasă. Dacă se folosește o temperatură prea mare, din nou, smântânii nu o să-i prindă bine.