Borș cu gălbiori și smântână 

Borș cu gălbiori și smântână 
 

Dacă oamenii locului au găsit nenumărate moduri de a conserva ciupercile pe când apar lunile reci, pentru a nu lipsi de pe mesele lor aceste bunătăți ale pădurii, fiți siguri că iarna, când frigul face borșul fierbinte să fie o minunăție, o să se găsească în bucătăriile gospodinelor cu siguranță. 

Una dintre aceste rețete este borșul cu gălbiori și smântână. Oare cum s-o prepara?

De ce aveți nevoie?

  • Cartofi – 4, 5 mari 
  • Gălbiori – o mână mi s-a spus, adică, undeva la 500 de grame
  • Ceapă – una mare
  • Morcov – unul mediu 
  • Pătrunjel – o legătură 
  • Codițe de ceapă sau praz* - doar dacă vă sunt pe plac
  • Mărar*
  • Ardei gras – o jumătate 
  • Doi căței de usturoi
  • Smântână – cca 400 gr, sau după gust
  • Borș acru – după gust
  • O lingură de bulion
  • 3, 4 linguri ulei
  • 1 ou 
  • Sare 
  • Piper 
 

Cum se prepară? 

Se pregătește destul de ușor, după cum am observat și în cazul multor rețete ale zonei. 

Scoatem o oală perfectă ca mărime pentru câte guri știm că ne așteaptă pe lângă masă și punem apă în ea. Gălbiorii se spală bine și se taie fâșii lungi, nu cubulețe. 

Se pune oala pe foc și se adaugă gălbiorii tăiați, împreună cu zarzavaturile – ceapa, morcovul, pătrunjelul, usturoiul felii și cam jumătate din ardeiul gras. Noi am pus și câteva codițe verzi de ceapă verde și de praz. Desigur, dacă doriți să adăugați orice altă verdeață, se poate. Mâncarea se împletește în bucătărie după placul inimii.

În ceea ce privește gălbiorii, noi i-am pus la fiert direct în oala în care se prepară borșul, pentru a-și lăsa toată aroma acolo, prin fierbere. Totuși, dacă nu doriți un gust prea intens de gălbiori, se pot fierbe separat și puși în oală când borșul este aproape de a fi gata.

Nu uităm nici de cartofi, așa că îi curățăm și îi tăiem în cubulețe de mărimea perfectă pentru a putea fi serviți cu ușurință. Mai adăugăm sare și piper.

Le lăsăm pe toate la foc iute, și când sunt aproape gata, facem puțintel de prăjeală – a mai fost folosită și prin rețetele de dinainte, așa că, punem uleiul într-o crăticioară, peste el un pic de bulion, și amestecăm să se împletească un pic între ele, după care stingem cu o căniță de borș acru. Se poate renunța la prăjeală dacă nu doriți să petreceți prea mult timp în bucătărie – aceasta se face în special pentru „floricelele” de ulei care decorează borșul pe deasupra.

Punem și asta peste borșul nostru, și îl ferim puțin de pe foc, nu înainte însă de a-i da gust – vedem dacă mai trebuie sare sau piper.

Într-un bol punem acum gălbenușul și în batem bine, după care turnăm peste el smântâna și amestecăm iarăși foarte bine. Amestecul acesta este pus și el în borș, dar nu direct, ci luăm un polonic din oală și punem peste smântână, amestecăm totul cât să se omogenizeze bine, și abia atunci îi dăm drumul în borș, în timp ce amestecăm încet. 

Punem apoi oala din nou la foc puțintel mai iute. Când ajungem la pasul acesta, va trebui să stați puțin pe lângă dânsa, deoarece acum borșul nostru mai trebuie să dea doar un clocot, nimic mai mult. Așa că, în momentul în care băgați de seamă că totul prinde curaj și începe să danseze, mai lăsați câteva secunde să se dea de două ori peste cap, și puteți lua de pe foc. 

Astfel, borșul fierbinte pus în blide se servește cu ardei iuți ca focul, ca să țină răceala departe.


 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!