Acum, nu știu dacă această rețetă poate să intre în categoria noastră, a produselor tradiționale ale zonei, însă face parte, cu siguranță din categoria dulciurilor copilăriei. Nu era un Crăciun, un Paște, ori o sărbătoare de umplut mesele cu bunătăți, și să nu fie și câteva felii de salam de biscuiți.
Dacă aveai norocul să mergi din casă în casă, vedeai că rețeta diferă, că fiecare gospodină pune ceva de la ea din suflet, de făcea salamul să prindă alt gust – ori era mai aromat cu rom, ori avea nuci, ori stafide, și alea, înmuiate în rom sau nu. Un adevărat paradis pentru copiii mâncăcioși și iubitori de dulce.
Astfel, deși acest dulce nu poate fi considerat un tradițional al zonei după proveniență, este un dulce tradițional al zonei după amintirile multor copii în prag de sărbători.
Noi astăzi am mers pe simplitate, așa că ingredientele noastre sunt:
Dacă aveai norocul să mergi din casă în casă, vedeai că rețeta diferă, că fiecare gospodină pune ceva de la ea din suflet, de făcea salamul să prindă alt gust – ori era mai aromat cu rom, ori avea nuci, ori stafide, și alea, înmuiate în rom sau nu. Un adevărat paradis pentru copiii mâncăcioși și iubitori de dulce.
Astfel, deși acest dulce nu poate fi considerat un tradițional al zonei după proveniență, este un dulce tradițional al zonei după amintirile multor copii în prag de sărbători.
- biscuiți (cca 550-600 gr)
- unt (cca 200-250 gr)
- lapte (cca 200-250 ml)
- zahăr (100 gr, ori după gust)
- cacao (2, 3 linguri zdravene)
- esență de rom (după pofta inimii)
- rahat dulce (cât se dorește)
- cocos (cam cât e necesar să acoperiți salamul după formare)
În total, nu tare multe ingrediente, simple dar delicioase. Desigur, la fel cum făceau gospodinele din amintirile mele, de însuflețeau prăjitura după sufletul casei, așa puteți face și voi. Se pot pune nuci, alune, orice fel de fructe uscate vă poftește inima, coji de portocale ori lămâi confiate. Un deliciu cu toate.
Suflecăm mânecile.
Se pune laptele la fiert, la foc grijuliu, să nu se grăbească să iasă din oală. Peste el punem zahărul și amestecăm să nu cumva să se lipească.
După ce s-a dizolvat, punem untul și amestecăm bine iar, după care se adaugă esența de rom și lingurile de cacao. Se împletesc toate bine, bine, apoi se lasă la răcit.
Într-un blid mare și încăpător, ca să nu facem mizerie, sfărâmăm biscuiții. Modul în care o faceți depinde de dumneavoastră – ori cu un făcăleț, ori cu mâna rupeți bucățile mici, ori într-un blender – nu există o abordare greșită.
Suflecăm mânecile.
Se pune laptele la fiert, la foc grijuliu, să nu se grăbească să iasă din oală. Peste el punem zahărul și amestecăm să nu cumva să se lipească.
După ce s-a dizolvat, punem untul și amestecăm bine iar, după care se adaugă esența de rom și lingurile de cacao. Se împletesc toate bine, bine, apoi se lasă la răcit.
Într-un blid mare și încăpător, ca să nu facem mizerie, sfărâmăm biscuiții. Modul în care o faceți depinde de dumneavoastră – ori cu un făcăleț, ori cu mâna rupeți bucățile mici, ori într-un blender – nu există o abordare greșită.

Aici este momentul în care puteți da frâu liber imaginației, ori poftelor, și să puneți orice vă mai dorește inima – de la amestec de nuci, la amestec de fructe uscate, înmuiate sau nu înmuiate în esență de rom ori rom ca la carte.
După ce s-a mai răcit și sosul nostru special, îl punem peste biscuiți și amestecăm cât se poate de bine cu o lingură cât se poate de zdravănă.

Cu grijă aici – în momentul în care o rulăm, să nu scăpăm vreun biscuit prin vreo parte a foliei, iar cu mâinile modelăm ușor forma salamului. Dacă vi se pare prea mult pentru o singură folie, se împarte compoziția în două.
După ce a luat forma dorită, desfacem cu grijă folia, și presărăm ușor nuca de cocos, cât să îl învelească pe toate părțile. Când reușim să ajungem la rezultatul dorit, îl împăturim înapoi în folie și îl dăm la rece.
Cel mai bine ar fi să îl lăsați câteva ore bune, chiar până a doua zi, însă dacă pofta e mare, se poate gusta din el după 20 – 30 de minute.
Fără să știe cineva, bineînțeles, că doar gospodinele trebuie să și guste din ceea ce prepară.
Acestea fiind spuse, să ne bucurăm de o rețetă făcută traditional - nu de locul din care provine, ci datorită amintirilor multor copii care au mâncat salam de biscuiți în prag de sărbători.