Borș de post cu sfeclă roșie – Rețetă culeasă de prin Bucovina

Borș de post cu sfeclă roșie – Rețetă culeasă de prin Bucovina

Ne aflăm încă în perioada postului Adormirii Maicii Domnului, așa că este o perioadă perfectă pentru a pune pe masă ceva delicios și sănătos, de post.
Borșul de sfeclă roșie – sau borșul ce dă bujori în obrăjori, după cum îl știam când eram mici, este unul pregătit foarte des vara, deoarece este un borș răcoros, acruț, numai bun de savurat în zilele însorite de vară, dar și intră cu mare ușurință în categoria „sănătate în farfurie”, datorită vitaminelor și mineralelor ce se regăsesc în sfecla folosită în prepararea lui.
Așa că, să vedem cum se prepară.

 

De ce este nevoie?

  • Cca 5 barabule mari (cartofi) – dacă vă place totuși borșul să fie mai consistent, se pot pune mai multe
  • Cca 4 sfecle
  • Două cepe medii
  • Un morcov mare
  • *Păstârnac – o bucățică
  • *Rădăcină de țelină
  • Ardei gras roșu sau verde – puțintel din fiecare
  • O legătură de pătrunjel verde
  • O legătură de leuștean verde
  • Bulion/ suc de roșii
  • Borș acru (după gust)
  • Un pic de ulei
  • Sare
  • Piper
  • *Vegeta de legume

 

Cum se pregătește?
În ceea ce privește pregătirea ingredientului principal al acestei rețete – sfecla – gospodinele de prin sat au moduri diferite prin care o prepară. De exemplu, unele iau sfecla, o curăță, o dau pe răzătoare (fața aceea mai mare) apoi o pun crudă în borș, direct.
Tot crudă sfecla dată pe răzătoare se mai poate pune puțin la călit înainte, în puțin ulei, împreunată cu borșul acru, apoi turnată în oală.

O altă modalitate este coacerea sfeclei în rulă, adică în cuptor, cât să se înmoaie și să fie ușor de dat coaja jos, după care, când s-a răcit, este dată pe răzătoare și pusă în borș.

Ultima modalitate ar fi fierberea acesteia înainte, apoi folosirea ei – după ce se fierbe și se răcește, se îndepărtează coaja și se dă sfecla pe răzătoare, apoi se poate pune în borș direct, sau se poate căli cu puțin ulei, din nou împreunată cu borș acru, apoi turnată în oală.
*Când se folosește sfecla sub formă crudă, aceasta se pune în același timp cu legumele în oală, iar când este fiartă, coaptă sau călită, aceasta se pune mai la urmă, când celelate legume sunt aproape gata de fiert.*
Acum că v-am prezentat diferite moduri de pregătire a sfeclei, să alegem ce ni se pare că ar merge cel mai bine în bucătăria noastră, să suflecăm mânecile și ne punem pe treabă.
Noi astăzi am ales varianta în care sfecla este fiartă înainte, așa că ne apucăm de celelate legume – punem într-o oală apă, destul de mare cât să hrănească toate gurile de pe lângă masă, și o punem pe foc. Se iau barabulele, se taie cubulețe micuțe și se pun în oală, după care se adaugă și ceapa cu morcovul, tăiate mărunt. Noi am tocat și o bucățică de țelină și rădăcină de pătrunjel, însă dacă nu vă sunt dragi la gust în borș, se pot lăsa deoparte.
Tot acum se poate pune și ardeiul gras. Noi însă o să punem și o linguriță de tocătură după ce dă totul într-un clocot, v-am mai povestit despre ea – este un amestec de legume, puse de gospodine în cămară, pentru iarnă, în borcane. Acest amestec este format în mare parte din – ardei grași, morcovi, rădăcină de țelină, roșii, verdeață, mai exact... tot ce se poate pune în borșuri să le dea un gust tare bun, ce se găsește prin bucătărie de cu toamnă și e păcat de aruncat, așa că se pune în cămară să fie de folosință iarna.
Nu uităm de sare, de piper și de vegeta de legume, dacă doriți.

Când legumele sunt aproape de a fi gata, adăugăm și sfecla. După cum v-am spus, am decis să facem varianta fiartă astăzi, așa că după ce s-a răcit, am curățat-o, am dat-o pe răzătoare și am pus-o un pic la călit, în puțin ulei.
Se amestecă bine, să se facă frumos pe toate părțile, apoi este împreunată cu borș acru – cam o căniță, sau după gust – și cu o lingură de bulion sau suc de roșii.
Amestecăm totul bine, apoi turnăm în oală.

Mai lăsăm să fiarbă câteva minute, gustăm și îi mai dăm gust dacă trebuie și se ia de pe foc. Se mai adaugă niște pătrunjel sau leuștean verde pe deasupra, se lasă să se odihnească un pic și este gata de pus în farfurii!

Totuși, borșul de sfeclă nu se mănâncă doar în post aici, ci e doar modificat în așa fel încât să nu lipsească de pe masă nici în perioada lui. Se face la fel de des și cu smântână, iar dacă întrebați pe cei ce au golit blidele, majoritatea ar zice că parcă mai bun e cel ce nu-i de post.
Dar rămâne să le gustați pe amândouă și să lăsați gurile să decidă. Și nu uitați, borșul de sfeclă merge tare, tare bine cu o mână de ardei iuți lângă.

De știut:

  • Unele gospodine pregătesc puțin diferit acest borș, mai exact – pun toate legumele la călit în oală cu puțin ulei și o lingură de bulion, iar când se călesc puțin acestea sunt acoperite cu apă. Se adaugă apoi cartofii, se dă gust borșului, iar mai spre final se împreunează și sfecla.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!