De multe ori s-a întâmplat să vă spun că oamenii locului trăiau, și mulți încă o mai fac, cu ce are de oferit natura. Și să știți că în post, două mari ajutoare în bucătărie au fost, și încă își păstrează locul cu mare mândrie, barabulele și bureții. Mai pe înțelesul tuturor, cartofii și ciupercile. Și cum să nu fie, când ogorul din livadă e plin de barabule, și pădurea, care se înalță atât de strașnic, de ține umbră caselor, aduce bureții la fiecare rădăcină de copac bătrân?
Dar probabil vă gândiți: este iarnă, de unde să le strângă acum? Ei bine, gospodinele le-au pus de cu toamnă în cămară, ori în beci la rece, unde stau ascunse până le vine rândul să umple mesele sub formă de bucate, una mai gustoasă decât cealaltă.
Așa că, nu e de mirare, că în post se fac și chiftele cu bureți – mai exact, cu ghebe.
Acestea se pregătesc de cu toamnă, și după ce sunt spălate și li se dă un clocot, sunt puse în butoaie, ori borcane mari, cu sare, ca să țină peste iarnă.
Din acest motiv, în lista noastră cu ingrediente de mai jos, sarea este cu steluță. Noi nu o să punem, deoarece ghebele noastre, deși spălate, încă sunt sărate, după ce au stat adormite săptămâni bune pe un pat de sare.
De ce este nevoie pentru chifteluțele de post cu ghebe?
-
Cca 500g de ghebe
-
1, 2 legături de ceapă verde (sau o ceapă mare, normală)
-
Câteva codițe de usturoi verde (sau căței de usturoi)
-
Pătrunjel (după gust)
-
Mărar (după gust)
-
2 felii de pâine uscată
-
2 linguri făină de porumb
-
O barabulă mare (cartof), sau două mai micuțe
-
Sare*
-
Piper
După cum vedeți, sunt ingrediente simple, de pe lângă casă, iar rețeta nu se face tare greu. V-am mai zis și înainte – gospodinele făceau în așa fel încât timpul petrecut în bucătărie să fie unul cât mai scurt, că multe tare erau treburile pe lângă casă ce așteptau să fie făcute.
Așa că, facem și noi rapid, ne suflecăm mânecile și ne apucăm de treabă.
Luăm ghebele și le dăm prin mașina de tocat, într-un bol încăpător. Tot prin mașina de tocat o să dăm și feliile de pâine uscată. Și atât e treaba cu mașina.
Se ia apoi răzătoarea, și se dă pe ea morcovul și barabula, dacă este mare, ori barabulele, dacă sunt ele mai mici. După ce am terminat cu ele, le adăugăm în bol, peste ghebele măcinate.
În continuare, tăiem mărunt codițele de ceapă verde, pătrunjelul și mărarul. Când vine vorba de usturoi, dacă aveți codițe verzi, puteți fie să le tocați mărunt, fie să le faceți pastă. Noi însă astăzi am folosit căței de usturoi, pe care i-am făcut mujdei. Am luat apoi toate acestea menționate mai sus, le-am pus din nou peste ghebe, după care am completat cu piper și două linguri de făină de porumb, ori de păpușoi – denumire după care mai este cunoscută în zonă.
Amestecăm totul tare bine, să se împletească toate în gust și aromă, apoi ne punem pe format chiftelele.
Să nu uităm să umezim palmele înainte. (Aici la noi, se pune de obicei un pic de apă în recipientul (scahița) în care a fost făcut mujdeiul și, înainte să se formeze în palmă chifteluța, se umezește cu apă din asta aromată).
Avem însă grijă să nu le facem tare subțiri, ca să nu se rupă în tigaie. Totuși, dacă acest lucru se întâmplă, și chiftelele se desfac (se poate întâmpla oricând), puneți în restul compoziției o lingură, două, de făină de grâu, și mai amestecați un pic. Astfel, o să se lege compoziția un pic mai bine.
Punem astfel ulei în tigaie, din inimă, cât să fie un strat generos, și îl lăsăm la înfierbântat. Apoi luăm cu grijă chifteluțele și le așezăm ușor în uleiul încins. Le lăsăm apoi să danseze prin tigaie, la foc iute, și le întoarcem cu atenție, până vedem că și-au format o ușoară crustă aurie pe ambele părți. După care sunt scoase pe un șervețel și se lasă câteva minute să se răcorească.
(Știm foarte bine cât de des v-am mai spus cum ni se dă de grijă pe aici să nu cumva să mâncăm lucrurile luate direct de pe foc, ori din cuptor – Doamne ferește să nu ne ia vreo durere de burtă din pricina asta!
La final, aceasta a fost rețeta noastră tradițională din Bucovina, ideală pentru post. Chiftelele de post cu ghebe sunt gustoase, ușor de făcut și perfecte pentru orice masă, așa cum știu să le facă gospodinele de pe aici. Și poate vă întrebați cum se mănâncă chiftelele când sunt servite în jurul meselor de pe aici? Cu mult mujdei iute ca focul!