Poale-n brâu: Rețetă de plăcinte cu brânză dulce și aluat pufos

Poale-n brâu: Rețetă de plăcinte cu brânză dulce și aluat pufos
Poale-n brâu - rețetă culeasă de prin Bucovina
 
Poalele-n brâu, sau cum mai sunt cunoscute în zonă, brânzoaicele moldovenești, sunt niște plăcinte ce par a fi aici de când e însăși locul. Sunt făcute cu brânză de vaci, dulci sau sărate, pufoase și știute de orice bătrână.

O scurtă povestire.

Oare de la ce o veni denumirea asta a lor?
Poalele reprezintă fusta albă, lungă, purtată de fete și femei pe sub catrință, adică pe sub bucata de material cu model frumos, zărită în fiecare costum popular.
Brâul este „cureaua” pusă la mijloc pentru a ține catrința și poalele în loc. Este un material îngust și lung, cât să se dea de câteva ori în jurul taliei, și de obicei, și acesta, este acoperit în modele tradiționale.
poale-n brau din Bucovina
Acum, nu știm sigur care este adevăratul motiv pentru care au fost numite așa, dar ne putem imagina că, după modul în care sunt împăturite cele patru colțuri pentru a ține brânza dulce în mijloc, ar putea semăna cu modul în care fetele își țineau poalele în dreptul brâului pentru a căra ceva cu ele - poate o fi fost o poală plină cu mere roșii sau poate una cu barabule săpate de prin livadă.

Poalele-n brâu sunt făcute aici fie sub formă de ceva dulce, mai exact cu brânză de vaci, zahăr și însiropate, ori sub forma unei gustări sărate, și anume, cu brânză sărată și mărar. Rețetele mai pot varia, să fie cu telemea, cu codițe de ceapă în interior sau brânză de burduf - fiecare poate să mănuiască aluatul după pofta inimii.

Noi astăzi le-am făcut cu brânză dulce, și ne-am apucat de ele uite așa:
Ingrediente pentru poale-n brâu:
Pentru aluat:
  • 1 kg de făină
  • 500 ml lapte
  • 3 gălbenușuriingrediente poale-n brâu
  • 5 linguri ulei
  • 50 g unt
  • 50 g drojdie uscată sau drojdie proaspătă
  • 100 g zahăr
  • 1 plic zahăr vanilat
  • un praf de sare
 
Ingrediente pentru umplutură:
  • 1 kg brânză dulce
  • 2 ouă
  • Coajă rasă de lămâie sau de portocală
  • 2 linguri de griș
  • 1 esență de vanilie
  • 5 linguri zahăr (sau după gust)
  • Stafide* (dacă doriți)
  • + un ou, un plic de zahăr vanilat și zahăr pudră
 
Cum pregătim plăcintele poale-n brâu?

După ce am strâns toate ingredientele, ne suflecăm mânecile și ne punem pe treabă.
Într-o oală micuță punem laptele, uleiul, untul, zahărul și zahărul vanilat la încălzit. Nu fierbem, doar încălzim totul, ca untul și zahărul să se topească.

Între timp, punem într-un bol mare, sau lighean, 1 kg de făină. Dacă se alege varianta cu drojdie uscată, tot ce trebuie să facem este să amestecăm drojdia cu făina și praful de sare, apoi adăugăm laptele călduț treptat. Dacă alegem varianta cu drojdie proaspătă, atunci facem în mijlocul făinii o gaură, sfărâmăm drojdia acolo, punem puțin din laptele cald, și amestecăm bine, să se dizolve. Sarea se poate pune pe făină, împrejur. Apoi, în ambele cazuri, continuăm cu laptele cald pus treptat, amestecând cu foc.
Rețetă poale-n brâu
Înainte să terminăm de pus laptele, cât compoziția este încă moale, o să adăugăm și 3 gălbenușuri. Le amestecăm bine, bine, punem și restul laptelui, și de acum ne punem pe treabă serios: începe frământatul.

Îl învârtim pe toate părțile până se amestecă bine. Acesta o să fie ușor lipicios, așa că mai punem o lingură de ulei peste el și frământăm iar. Repetăm procesul acesta de 2, 3 ori.


Când e gata, îl acoperim cu un prosop, ori cu folie alimentară, și îl punem la crescut, într-un loc călduț, ori unul ferit de aer rece. Și îl lăsăm să stea acolo o oră.

Între timp ne putem apuca de umplutură, și punem toate ingredientele într-un bol: brânza de vaci, ouăle, zahărul, grișul, coaja de lămâie și esența de vanilie, și le amestecăm bine fie cu o lingură de lemn, fie cu mâna. Și este gata.

Ne întoarcem la aluat. După ce vedem că e gata să iasă din bol, începem a lua câte o mână din el și o întindem pe blat, apoi cu un cuțit tăiem totul pătrățele. Luăm brânza, o punem în mijlocul pătrățelelor și prindem capetele acestora ca și cum am strânge ceva în poală, sau într-un prosopel: în formă de X.

Plăcintele se pun apoi într-o tavă, în care fie așezăm hârtie de copt, ori o ungem cu puțin unt.  Le acoperim cu un prosopel de bumbac, ori cu folie, ca să stea bine la odihnit, să mai crească și să se facă pufoase în cuptor. Cam 10 minute.
poale-n brâu cu brânză dulce
După ce au crescut un pic, se dau cu ou bătut și se pun în cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru 20-25 de minute, sau până când sunt frumos aurite în toată rotunjimea lor.

Le scoatem, le ungem cu un pic de apă călduță amestecată cu zahăr vanilat, le ascundem din nou sub o folie, pe care așezăm și un prosopel, după care, cu puțină răbdare (cât să se răcească olecuță) se pot servi. Și acest „servit” al lor, merge cel și cel mai bine, cu o cană de lapte cald lângă...
 

De știut:
Dacă brânza de vaci este scursă prea bine, unele doamne mai adaugă 2, 3 linguri de lapte, pentru o brânză mai cremoasă.
În ceea ce privește drojdia proaspătă, unele gospodine aleg să o lase puțin la "activat", când este amestecată cu laptele călduț.
Unele doamne aleg să pună coajă de lămâie ori de portocală și în aluat.  
Când sunt scoase din cuptor, se poate pune și o lingură de ulei în apa amestecată cu zahăr, ca plăcintele să fie puțin mai lucioase. 
 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!