Știm deja că supele, ciorbele și borșurile sunt de nelipsit în bucătăriile de aici, în special de cum dă soarele și putem da fuga în grădină să culegem orice verdeață iese mai plină de curaj de printre straturi.
Un astfel de borș, făcut mai ales de bunicile din zonă, este diresala. Un borș acruț, plin de verdeață, cu un gust intens. Nu are carne, însă dacă e să îl preparăm după cum îl făcea stră-bunicul la stână (din poveștile auzite la mama), atunci, în borș, se zvârle la sfârșit puțină slăninuță crocantă, prăjită puțin înainte.
Dacă e să întrebăm printre bunicuțe, ar zice unele că există două feluri de diresală – una de vară, și una care se face toamna-iarna, cu mai puține verdețuri, gustul acesteia înclinându-se mai mult spre cartofii și smântâna din borș.
Rețeta prezentată aici nu este la fel de simplă precum probabil o făceau în vârf de deal la stână, că doar noi pe lângă casă mai avem câte un ingredient în plus, dar știu cu siguranță că este delicioasă.
Și totuși, cum se prepară diresala cu lobodă?
De ce va fi nevoie?
- 6 cartofi noi, medii ( noi am folosit 6 cartofi pentru o oală de 5 litri )
- Lobodă – două, trei legături
- Ceapă verde (în jur de 3)
- Câteva codițe de usturoi verde
- Un morcov de mărime medie
- Ardei gras roșu / Gogoșar (gospodinele de aici folosesc tocătura, adică amestec de ardei gras, gogoșari, uneori cu morcov sau verdeață, tăiate mărunt și puse în borcane sterilizate în cămară, de cu toamnă pentru iarnă – asta am folosit și noi, însă când această tocătură nu se regăsește în bucătărie, atunci legumele proaspete se toacă pe loc și sunt folosite)
- Roșie
- Leuștean
- Pătrunjel
- Mărar
- Hasmațuchi
- Două foi de dafin
- O căniță borș acru
- Un gălbenuș
- 400g smântână
- O lingură bulion
- 4, 5 linguri de ulei
- Sare
- Piper
Cum se pregătește diresala?
Se face destul de ușor, după cum am observat și în cazul altor rețete. Se încearcă să se păstreze un mod de preparare cât mai puțin complicat.
Punem oala pe foc cu puțin ulei și începem să ne ocupăm de zarzavaturi – tăiem morcovul și roșia cubulețe, ceapa și codițele de usturoi verde, iar din ardeiul gras și din gogoșar punem doar o bucățică, să îi dăm culoare și un pic de gust. Iar daca se întâmplă să aveți totuși tocătura de care vă vorbeam, atunci se pot pune câteva linguri (cam 3, 4).
Le călim câteva minute, adăugând și lingura de bulion, cât să se împletească toate, apoi punem apă.
În continuare, luăm cei 6 cartofi, îi curățăm și îi tăiem în cubulețe de mărimea perfectă pentru borș și îi zvârlim în oală.
Trecem și la celelalte verdețuri, parte foarte importantă a rețetei noastre - leușteanul, pătrunjelul, mărarul și cele două foi de dafin.
Acum, unele doamne pun o parte din hațmațuchi în supă la fiert, iar restul o lasă pentru sfârșit. Noi am pus însă toate celelalte și am lasat hațmațuchiul pentru final, dar și câteva frunze din leuștean.
Le lăsăm la foc iute, și nu uităm să punem sare și piper.
Cât fierb ele în oală, noi luăm un bol și punem în el gălbenușul de ou și îl batem bine, după care turnăm peste el smântâna și amestecăm iarăși.

Să nu uităm de borșul acru. Acesta fie este pus la încălzit și turnat fierbinte, simplu, fie amestecat cu un polonic de borș din oală.
Punem apoi oala din nou la foc puțintel mai iute, și până ia avânt, tăiem câteva cubulețe mici de slănină și le prăjim până devin aproape crocante. Când iau forma aceasta, le scoatem cu grijă din tigaie și le dăm drumul și lor în oală. Când ajungem la pasul acesta, va trebui să stați puțin pe lângă dânsa, deoarece acum, borșul nostru mai trebuie să dea doar un clocot, nimic mai mult. Așa că, în momentul în care băgați de seamă că totul prinde curaj și începe să danseze, mai lăsați câteva secunde să se dea de două ori peste cap, și puteți lua de pe foc.
Desigur, dacă nu sunteți fan slăninuță, puteți oricând să o înlocuiți și cu șuncă, bacon sau cu câteva feliuțe de cârnăcior de porc, tăiate subțire. Ori să lăsați totul așa simplu.
Înainte de a sări cu farfuriile pe lângă diresală, să nu uităm de verdeața păstrată pentru sfârșit – hațmațuchiul și frunzele de leuștean, care pot fi puse cu toată inima, să prindă gustul verii atât de specific diresalei. După ce s-a facut și asta, tot ce mai rămâne de făcut este să desfacem un borcan de salată de ardei iuți, și să rupem o pâine proaspătă.
Dacă mai doriți idei pentru supe ori ciorbe cu gust de vară, puteți încerca și rețeta de borș cu gălbiori.