Prăjitura cu brânză și budincă de Fanta a copilăriei
Când eram mai mici, o prăjitură reprezentativă a zilelor de sărbătoare devenise prăjitura cu blat dens de cacao, cu un strat de brânză cremoasă la interior, având pe deasupra gelatină acrișoară cu gust de portocale.
Era un deliciu pentru noi, și știu că se făcea cât era anul de lung, ceea ce pentru noi, cei mici, nu era deloc o problemă.
Prăjitura era făcută în moduri diferite de gospodinele de aici, fie cu suc Fanta și budincă de vanilie, fie cu suc de portocale natural și gelatină. Sinceră să fiu, cea cu Fanta se afla cel mai des pe mese, așa că azi, de dragul prăjiturii de atunci, pregătim prăjitura cu budincă de vanilie și Fanta.
De ce este nevoie?
Ingrediente pentru prăjitura cu brânză și suc Fanta:
Pentru blat
- 5 ouă
- 100 gr zahăr
- Un praf de sare
- 80 ml ulei
- 130 gr făină
- 3 linguri cacao
- Un plic praf de copt
- O linguriță de rom
Pentru brânză
- 500 gr brânză de vaci
- 130 gr zahăr pudră
- Un plic zahăr vanilat
- Două linguri smântână
- Coaja de la o lămâie sau portocală
Pentru gelatină
- Un plic budincă de vanilie
- O lingură de zahăr
- 4 linguri de suc de portocale (Fanta)
- 400 ml suc de portocale (Fanta)
Mod de preparare prăjitură cu brânză și Fanta:
Pentru blat, mixăm ouăle întregi cu praful de sare și cu zahărul până devin o spumă densă. Turnăm apoi uleiul, puțin câte puțin, în timp ce continuăm să mixăm la viteză mică. Spuma ar trebui să fie ușor tare. Amestecăm apoi făina cu cacaua și cu praful de copt, după care le cernem peste compoziție, în timp ce amestecăm cu o spatulă încet.
Preîncălzim cuptorul la 170 - 180 de grade, și punem compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și punem totul la făcut pentru 20 - 30 de minute. Sau până trece testul scobitorii - mai exact, dacă băgăm o scobitoare în interior cât e fierbinte, și nu se prinde nimic de ea, atunci prăjitura este gata.
Pentru crema de brânză, luăm un bol încăpător și punem în el toate ingredientele: brânza, zahărul pudră, zahărul vanilat, cele două linguri de smântână și coaja rasă de lămâie sau de portocală. Se pot pune din ambele, dacă doriți să fie mai aromată.
Gelatina de deasupra se face din plicul de budincă, peste care punem o lingură de zahăr, și 4 linguri de suc din cei 400 de ml, și amestecăm. Restul de suc îl punem la fiert. Când începe să fiarbă, luăm de pe foc și punem ușor amestecul preparat înainte, în timp ce amestecăm continuu cu un tel.
Se pune oala înapoi, la foc mic, și mai amestecăm un minut, până ce compoziția se leagă și vedem că se îngroașă. Aceasta va trebui lăsată câteva minute la răcit înainte să fie pusă peste prăjitură.
La sfârșit ne rămâne doar să asamblăm toate cele 3 părți. Așa că, luăm blatul de cacao (pe care l-am lăsat la răcit), și punem peste el compoziția cremoasă de brânză. Peste aceasta turnăm apoi gelatina (budinca) noastră de suc de Fanta. Așezăm totul frumos, și o dăm la cuptor pentru câteva ore.
Când s-a răcit, este gata de servire, iar farfuriile se vor goli tare repede.

Se poate pregăti atât în zile de sărbătoare, cât și pentru cei dragi, cei mici ori cei pofticioși, în orice zi a săptămânii găsiți puțin timp în bucătărie.
Dacă vă plac prăjiturile cu brânză, puteți încerca și rețeta de papanași cu brânză și dulceață de afine, ori prăjitura cu brânză clasică, făcută aici la țară.
E bine de știut:
Prăjitura cu brânză și Fanta se poate face și cu suc natural de portocale și gelatină. Rețeta ar suna cam așa:
Ingrediente:
500 ml suc de portocale proaspăt stors (strecurat de pulpă)
100 - 150 g zahăr (după cât de dulci sunt portocalele)
1 plic gelatină Dr. Oetker (10 g) + 50 ml apă rece
Mod de preparare:
Începem cu hidratarea gelatinei, mai exact - se pune plicul de gelatină în 50 ml apă rece și se lasă 10 minute să se umfle.
Între timp noi pregătim sucul. Stoarcem portocalele, apoi strecurăm sucul printr-o sită fină. Dorim să iasă cât mai lipsit de pulpă.
Punem apoi sucul într-o crăticioară cu zahărul (după gust) și încălzim totul pe foc mic până când zahărul se dizolvă complet. De avut grijă, totuși, nu trebuie să îl fierbem, ci doar să îl încălzim foarte bine.
Luăm apoi crăticioara de pe foc și adăugăm în ea gelatina hidratată pe care am pregătit-o înainte. Amestecăm ușor, până se dizolvă complet.
Asamblare:
Lăsăm lichidul 5 minute să se răcorească puțin, amestecând din când în când, apoi îl turnăm cu grijă peste crema de brânză deja întinsă pe blat.
Punem apoi tava la frigider minimum 4 ore pentru a se întări. Sau dacă pofta nu este tare mare, e bine să o lăsați și peste noapte.