Dovlecel pane – rețetă de vară, simplă și gustoasă

Dovlecel pane – rețetă de vară, simplă și gustoasă

Rețetă dovlecel pane - simplă, delicioasă și gata în câteva minute

Cât este vara de lungă, aici, la țară, mesele se umplu cu tot ce ne dăruiește pământul în acest anotimp: legume și fructe culese proaspăt din grădini, verdețuri mândre de prin livezi și tot felul de bunătăți aduse direct de pe câmp, fără prea multe griji.

Pe acolo pe unde cresc păstăi, mazăre și barabule, își mai face apariția ceva tare gustos și tare așteptat vara: dovlecelul. 

Dulce și aromat, dovlecelul este o plăcere a gastronomiei de vară. Este atât de folosit, încât îl poți găti în fel și chip: în tocănițe, la cuptor, la grătar, umplut, prăjit sau chiar pane. Astăzi noi am pregătit un dovlecel pane, o rețetă simplă, dar care aduce cu ea amintiri din copilărie și mese la care toată familia se strângea în jurul farfuriei, cu mujdeiul proaspăt lângă.

Așa că, de ce avem nevoie?

Ingrediente pentru dovlecel pane:

  • un dovlecel mărișor (sau doi mai mici)Ingrediente pentru dovlecel pane

  • două ouă
  • 4 linguri de lapte
  • 2, 3 linguri de făină
  • Sare
  • Piper
  • Ulei pentru prăjit
  • Câteva linguri de făină pentru prăjit

 

Cum preparăm dovlecelul pane?

Începem prin a-l curăța de coajă, după care îl tăiem felii subțiri, cam de 5 mm. Totuși, dacă sunteți iubitor al dovlecelului, se pot tăia feliile și mai groase. Îl vom presăra cu puțină sare și se lasă 10 minute la scurs. Fie pe o tăviță, tocător, ori farfurie mai mare, toate sunt bune. Apa aceasta o vom șterge fie cu un șervețel de bucătărie. Se pot pune și direct într-o strecurătoare.

Facem acest pas deoarece nu dorim să devină apoși, și să se desprindă oul de pe ei în momentul în care îi punem în tigaie.

dovlecel pane usorCât așteptăm, pregătim compoziția: batem cele două ouă bine, adăugând cele 4 linguri de lapte și cele trei linguri de făină. Le amestecăm pe toate cu grijă, să nu se formeze cocoloașe, și nu uităm de sare și piper.
 
Într-o altă farfurie o să ne pregătim și făina.

Așa că, după ce s-au scurs dovleceii noștri, începem procesul: îi dăm întâi prin făină, apoi prin ou, după care îi punem într-o tigaie cu ulei încins. Le prăjim ușor, nu grăbit, ca să nu le ardem, până se fac aurii pe ambele părți, după care îi scoatem pe un șervețel. Repetăm pașii până terminăm toate feliile de dovlecel.


Și gata. Totul este foarte simplu, dar tare delicios. Dovleceii pane se servesc, de obicei, la noi în Bucovina cu un mujdei proaspăt lângă, făcut fie din căței de usturoi, fie din codițele verzi de usturoi, tocate mărunt și amestecate cu sare, apă și puțin ulei.

Totuși, dacă doriți să încercați și alte moduri de servire a acestora, usturoiul zdrobit se poate amesteca și cu iaurt ori smântână, în care se poate adăuga mărar sau câteva frunze de pătrunjel, tăiate fin.reteta dovlecel

Iar dacă nu este timp în bucătărie pentru a face un sos de la zero, se pot mânca simpli, ori cu un sos de maioneză.
 
Alte variante de preparare pentru dovlecel pane

La cuptor
Dacă vrei o variantă mai sănătoasă, poți pune dovlecelul pane la cuptor. Urmează aceiași pași, doar că în loc să îl prăjești în ulei, îl așezi pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și îl stropești ușor cu ulei. Coace-l la 180°C timp de 20-25 de minute, întorcându-l la jumătatea timpului. Pentru un plus de savoare, poți presăra deasupra cașcaval sau parmezan.
 
Cu pesmet sau fulgi de porumb
După ce treci dovlecelul prin făină și ou, îl poți trece și prin pesmet sau fulgi de porumb mărunțiți. Vei obține o crustă crocantă și aurie, potrivită pentru cei care iubesc textura crocantă.
 
Dacă vă plac rețetele cu gust de vară, puteți să aruncați o privire și la rețeta noastră de borș cu gălbiori, ori la diresala cu lobodă.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!