Prăjitură turnată cu mere, scorțișoară și zahăr brun

Prăjitură turnată cu mere, scorțișoară și zahăr brun
Prăjitură cu mere, scorțișoară și coajă de portocală: un desert simplu și perfect pentru toamnă

Dacă este toamnă, de cele mai multe ori asta înseamnă să prepari prin bucătărie tot ce se poate în esența anotimpului. Se fac fasole, dovlecei, barabule (cartofi), plăcinte. Cât cuprinde imaginația gospodinelor, cu tot ce oferă grădinile și livezile de pe lângă case.

Și ceva ce oferă din belșug natura toamna aici la sat, sunt merele. Multe tare și colorate foarte. Iar la gust, unul mai dulce, altul mai acrișor, potrivite atât pentru compot, cât și pentru țuică, desigur.

Noi însă rămânem la întrebuințarea lor gastronomică, așa că, ce mod mai bun de a simți toamna, dacă nu cu o prăjitură cu mere, scorțișoară și coajă de portocală. Și este tare ușor de făcut, și tare gustoasă.

De ce avem nevoie pentru prăjitura turnată cu mere și scorțișoară?

Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 360 gr de făinăingrediente prajitură cu mere si scortisoara
  • 100 gr de zahăr alb
  • 300 ml de lapte
  • 2 ouă
  • 110 gr de unt topit
  • 1 plic de praf de copt
  • 1 esență de vanilie
  • O portocală
 
Pentru umplutură:
  • 4 mere medii
  • 2 linguri de scorțișoară
  • 40 gr de zahăr alb
 
Pentru topping
  • 100 gr de unt topit
  • 120 gr de zahăr brun
  • 2 linguri de scorțișoară
 
Începem prima dată cu merele. Le curățăm de coajă și de semințe, apoi le tăiem cubulețe. Punem aceste cubulețe într-o cratiță, peste ele adăugăm zahărul și cele 2 linguri de scorțișoară. Le punem la foc mediu, ca să nu se ardă, și le învârtim cu grijă până vedem că se formează ceva asemănător caramelului, și zahărul s-a topit în bună parte. Apoi, oprim focul.

Într-o altă cratiță punem laptele la încălzit cu zahărul și cu untul. Nu îl fierbem, doar încălzim și amestecăm cât să se topească atât zahărul, cât și untul. prajitura turnata cu mere si scortisoaraPunem apoi această compoziție într-un bol, adăugăm ouăle și coaja de portocală și amestecăm bine cu un tel.

Împreunăm făina cu praful de copt, apoi punem puțin câte puțin în bol, amestecând constant până se împletesc toate.

Luăm apoi merele și tot ce facem este să le turnăm peste compoziția din bol. Cu o spatulă sau lingură de lemn învârtim încet. Turnăm apoi totul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.

Într-un bol mic amestecăm apoi topping-ul. Punem untul topit, zahărul brun și scorțișoara, și amestecăm bine, bine.

Cu o lingură o să punem apoi biluțe peste compoziția din tavă, iar cu o scobitoare trasăm dintr-un capăt în altul al tăvii pentru a crea un efect marmorat.

Tava o dăm apoi la cuptorul preîncălzit la 160 de grade, pentru 45 - 50 de minute, sau până trece testul scobitorii.  

Se scoate, se lasă la răcit, apoi se poate savura după bunul plac. Astfel, aveți pe masă o prăjitură aromată, gustoasă și care dispare din farfurii tare repede.prajitura turnata cu mere

E bine de știut:
Peste prăjitură se poate turna și glazură. Un mix făcut din 200 gr de zahăr pudră și 40 ml de lapte, însă asta doar dacă vă place desertul mai dulce. Dacă nu, prăjitura este minunată și așa.
 
Dacă vă plac rețetele de dulce, pe blog găsiți inspirație pentru rețete precum chec pufos tare ușor de făcut, ori pentru prăjitură turnată cu cana, cu vanilie și cacao. 
 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!