Chec cu cacao, făcut cu cana, perfect pentru un desert rapid vara, sau unul care să ne încălzească sufletele iarna.
Când eram mai mici, dulciurile rar veneau de la magazin ori în hârtii frumos colorate. De cele mai multe ori veneau din cuptorul din bucătărie, și erau perfecte după o zi lungă de alergat pe afară.
Un astfel de dulce, foarte rapid de făcut vara când treaba era multă, ori cald pentru suflet când este servit cu o cană de lapte fierbinte lângă, era checul. Pufos, aromat și rapid înfulecat din farfurii.
Se făcea repede, mai ales când gospodinele alergau cât era ziua de lungă, cu multe dintre ingrediente luate direct de pe lângă casă, făcut de cele mai multe ori la ochi, ori ascunzând în fiecare curte o altă rețetă, ușor diferită față de celelalte.
Însă de cele mai multe ori gospodinele au venit cu rețete simple și care să bucure gurile celor mici. O astfel de rețetă cu tradiție, minunată în simplitatea ei, este checul cu cacao, făcut cu cana.
De ce este nevoie pentru checul în două culori, cu cacao și vanilie?
Ingrediente pentru chec ca la bunica, făcut cu cana (cana ar fi de 250 ml)
-
3 ouă întregi
-
o cană de zahăr
-
o cană de ulei (aprox.)
-
o cană de lapte
-
1 plic de zahăr vanilat
-
1 plic de praf de copt
-
două, trei linguri de cacao
-
esență de vanilie (o sticluță)
-
esență de rom (jumătate de sticluță)
-
un praf de sare
-
făină cât cuprinde (cca 320 g)
-
miez de nucă, nemăcitană, pentru deasupra
-
o lingură de ulei (pentru tavă)