Chec cu cacao - pufos și ușor de pregătit

Chec cu cacao - pufos și ușor de pregătit

Chec cu cacao, făcut cu cana, perfect pentru un desert rapid vara, sau unul care să ne încălzească sufletele iarna.

Când eram mai mici, dulciurile rar veneau de la magazin ori în hârtii frumos colorate. De cele mai multe ori veneau din cuptorul din bucătărie, și erau perfecte după o zi lungă de alergat pe afară.

Un astfel de dulce, foarte rapid de făcut vara când treaba era multă, ori cald pentru suflet când este servit cu o cană de lapte fierbinte lângă, era checul. Pufos, aromat și rapid înfulecat din farfurii.

Se făcea repede, mai ales când gospodinele alergau cât era ziua de lungă, cu multe dintre ingrediente luate direct de pe lângă casă, făcut de cele mai multe ori la ochi, ori ascunzând în fiecare curte o altă rețetă, ușor diferită față de celelalte.
Însă de cele mai multe ori gospodinele au venit cu rețete simple și care să bucure gurile celor mici. O astfel de rețetă cu tradiție, minunată în simplitatea ei, este checul cu cacao, făcut cu cana.

De ce este nevoie pentru checul în două culori, cu cacao și vanilie?

Ingrediente pentru chec ca la bunica, făcut cu cana (cana ar fi de 250 ml)

  • 3 ouă întregi

  • o cană de zahăr

  • o cană de ulei (aprox.)ingrediente chec cu cacao

  • o cană de lapte

  • 1 plic de zahăr vanilat

  • 1 plic de praf de copt

  • două, trei linguri de cacao

  • esență de vanilie (o sticluță)

  • esență de rom (jumătate de sticluță)

  • un praf de sare

  • făină cât cuprinde (cca 320 g)

  • miez de nucă, nemăcitană, pentru deasupra

  • o lingură de ulei (pentru tavă)

 

Cum pregătim un chec cu cacao la tavă, făcut cu cana?

Începem prin a bate cele trei ouă întregi cu un praf de sare și cu o cană de zahăr, folosind un tel. Facem asta până compoziția devine ușor spumoasă. Luăm apoi cana de ulei (noi nu punem totuși o cană întreagă, ca să nu devină totul prea greoi). Amestecăm totul bine, cu iuțeală, până vedem că își schimbă ușor consistența, și zahărul se dizolvă.

Continuăm apoi cu cana de lapte, cu plicul de zahăr vanilat și cu esența de vanilie, pe care le amestecăm din nou cu mare grijă și hărnicie.

Punem în făină plicul cu praf de copt, amestecăm puțin, apoi turnăm în ploaie peste compoziția noastră, în timp ce amestecăm rapid, să nu se formeze cocoloașe.chec la tavă cu cacao

Când vine vorba de făină, de cele mai multe ori ni s-a spus că se pune la ochi, până când se simte că are textura potrivită. Așa că noi am luam făina, am pus-o pe cântar, și după mai multe încercări, am ajuns la o cantitate de cca 320 de grame.

Într-o tavă punem apoi o lingură de ulei. Cu o pensulă o să întindem totul cât să acoperim o suprafață cât mai mare. Peste el o să punem făină, cam tot o lingură, pe care o scuturăm cu grijă cât să ajungă în toate colțurile tăvii.

Punem apoi compoziția, însă să avem de grijă să lăsăm un sfert din ea. Peste acest sfert din compoziție o să punem apoi cele 2 linguri de cacao, și esență de rom. Amestecăm din nou cu un tel bine, bine, până se împletesc toate, după care o punem peste compoziția din tavă. Facem asta încet, punând-o pe mijlocul tăvii, apoi cu o lingură, ori cu o spatulă, mișcăm ușor dintr-un colț în altul, în zigzag, pentru a amesteca cele două culori.

Deasupra punem câteva bucățele întregi de miez de nucă.

rețetă simplă chec cu cacaoPunem totul la cuptorul preîncălzit la 170 – 180 de grade, pentru 40 – 45 de minute. Dacă dorim să fim siguri că este copt, putem să facem testul scobitorii. Dacă scoatem scobitoarea din el și este curată, atunci este gata.
(Din păcate, oricât de bine miroase, va trebui să îl lăsăm să se răcească. Nu este bine de tăiat cât timp este încă fierbinte.)
După ce a ajuns la o temperatură potrivită, îl tăiem și merge cel mai bine cu o cană de lapte cald lângă.

Este bine de știut:

Cel mai bine este să folosim ouă și făină la temperatura camerei.
Dacă se dorește o aromă mai bogată, se poate adăuga oricând și puțină coajă rasă de lămâie ori portocală.
După ce este gata, cel mai bine ar fi să nu deschidem cuptorul pentru câteva minute, ca să nu cumva să se lase.
Deasupra se pot pune orice fel de nuci doriți, fie alune de pădure, fie miez de nucă, migdale sau chiar fistic (dacă se caută o aromă puțin exotică).
Nuca se poate pune și direct în compoziție, dar și deasupra. Iar dacă vreți să fie mai aromate, se pot prăji ușor înainte, doar puțin, cât să danseze prin tigaie.

Dacă aveți poftă de o prăjitură cu fructe de sezon, precum căpșunile, ori vișinile sau cireșele, trageți un ochi la pandișpanul nostru cu fructe

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!