Cum oamenii locului sunt iuți la picior în joc și iuți din mână la treabă, nu e mare mirarea că am adus un pic din iuțeala asta a lor și în zacusca noastră tradițională.
Poate vă întrebați cum reușesc aici bătrânii să se mențină în putere până la vârste mult înaintate și invidiate – majoritatea o să vă spună că de la ardeiul iute, că ține el boala departe, și nu zic ei rău – ardeiul iute chiar se asociază cu longevitatea, consumat constant desigur. Dar cum să nu îl consume ei constant când se află pe masă lângă fiecare farfurie de borș? Și mai nou, chiar întins pe felia de pâine sub formă de zacuscă picantă.
Cum se face zacuscă picantă, poate vă întrebați?
Păi, în cazul pregătirii zacuști picante, avem nevoie de trei elemente de bază, și anume legumele, oala și timpul.
Legumele – ardei kapia – trebuie să fie coapte înainte, apoi curățate bine, astfel știm că zacusca picantă o să ascundă gustul celei făcute cu legume coapte pe sobă, la foc strașnic. Pe lângă acestea, o să fie nevoie de ceapă și de morcov.
Oala – cât se poate de mare, ori să cuprindă cât sunt gurile de multe.
Iar timpul – să fie nicidecum grăbit.
Astfel, punem în oala noastră mare uleiul la încins, apoi peste el ceapa și morcovul, tăiate mărunt. Când acestea s-au călit puțin și mirosul lor a umplut întreaga cameră, tocăm și restul legumelor – ardei kapia – și le împreunăm pe toate. Să nu uităm să ne suflecăm mânecile, căci o să avem de amestecat voinicește.
Cam pe la jumătatea timpului până ne este zacusca gata, punem curajos mâna pe ardeiul iute și îl tăiem bucățele mici, cu grijă mare – aici, se pune după gust. Noi am făcut-o oleacă mai moderată, să fie mai pe gustul tuturor.
Mai zvârlim și sare și piper, apoi ne punem iar pe învârtit, până când scade apa și vedem că zacusca prinde un luciu specific. Sau, desigur, pentru pofticioși, până gustăm și vedem că-i tare bună.
Se pune astfel zacusca picantă în borcane, încetișor și cu grijă mare, apoi sunt fierte în bain-marie, după care sunt scoase și puse sub cergă, să se odihnească la caldură până a doua zi, când vor fi puse la rece, ca să țină în cămară cât e iarna de lungă sau pofta de mare.
La fel ca în cămara bunicii, suntem cu băgare de seamă la temperatură și umiditate, ca să le priască toate până sunt împachetate și trimise pe oriunde le-o purta vreo gură flămândă.
Ingrediente zacuscă picantă: ardei kapia, ceapă, morcov, ardei iute, ulei, sare, piper
Gramaj: 300gr
Pretul afisat conține TVA.
Factori nutritivi
Portie: 100g
Valori per portie: Calorii 128.15, Lipide 7.41 g, Proteine 2.18g, Glucide 14.63g.
Valorile zilnice se bazează pe o dieta cu 2000 de calorii.
Valabilitate: până în iunie 2025
Lot 01 2024
Dinu Grosu,
Reteta este foarte buna! Ati ales foarte bine ingredientele!
RaspundeA fost util acest review?