Durata de livrare: 1
Deși tradiția dăinuie și e neatinsă de ani buni aici, încercăm și noi, la rândul nostru, să o păstrăm cu sfințenie prin produsele pe care le pregătim pentru a ajunge pe mesele voastre. Totuși, știm foarte bine și că în momentele rare în care tradiționalul atinge noul, ies negreșit lucruri minunate. Așa este și zacusca noastră cu trufe – zacusca, cu gustul ei adus de pe vremuri, cunoscut în toate gospodăriile și cules de noi pentru a fi dus mai departe, se împletește fin cu gustul mai puțin întâlnit al trufelor.
Zacusca de trufe cu hribi este una făcută cu răbdare. Procesul începe de prin vară, când trufele culese sunt curățate, tăiate cu grijă și lăsate la uscat, negrăbit. După aceea sunt puse deoparte, într-un loc lipsit de umezeală și lumină puternică, să stea ele nederanjate, în liniștea lor, pentru încă puțin timp.
Apoi ne apucăm de treabă – scoatem oala mare și punem ulei. Când acesta s-a încins, punem ceapa și morcovul la călit, și le dăm de-a dura până își schimbă culoarea, după care le împletim cu legumele, și anume - ardei gras, ardei kapia și gogoșari. Aceștia stau la baza tuturor zacuștilor noastre, și sunt folosiți, numaidecât, copți.
Le lăsăm apoi să fiarbă, domol, să se îmbete fiecare în gustul și aroma celeilalte, completăm cu hribi, sare și piper și învârtim continuu, până când scade apa și vedem că zacusca prinde un luciu specific, sau, desigur, pentru pofticioși, până gustăm și vedem că-i tare bună.
Când zacusca e aproape gata, scoatem și trufele de unde le-am pus la păstrare, le măcinăm fin, și le presărăm peste zacusca noastră adusă de pe timpuri. Le lăsăm olecuță doar în oala fierbinte, cât să își lase aroma așa cum face și pătrunjelul proaspăt pus în oala cu ciorbă aburindă. După ce amestecăm bine, e gata să fie pusă în borcane.
Se pune astfel zacusca în borcane, încetișor și cu grijă mare, apoi sunt fierte în bain-marie, după care sunt scoase și puse sub un cerga, să se odihnească la caldură până a doua zi, când vor fi puse la rece, ca să țină în cămară cât e iarna de lungă sau pofta de mare.
Ingrediente zacuscă de trufe cu hribi: ardei kapia, hribi, ceapă, morcov, ulei, trufe, sare, piperEtichete: zacusca trufe
Patricia,
Delicioasa! Aceasta zacusca de trufe este o combinație perfecta de legume coapte și arome intense de trufe. Ideală pentru un aperitiv rafinat.
RaspundeA fost util acest review?