Papanași cu smântână și dulceață – Rețetă tradițională culeasă de prin Bucovina

Papanași cu smântână și dulceață – Rețetă tradițională culeasă de prin Bucovina

Papanașii cu brânză dulce de vaci, prăjiți în ulei, sunt un dulce de prin zona Moldovei. De-a lungul timpului aceștia au ajuns de la a fi un simplu desert delicios făcut de gospodine în bucătăria lor, la a se transforma într-un produs amprentă al zonei și al tradiționalului.
Are la bază două ingrediente cât se poate de simple și ușor de găsit: branză de vaci, pusă din belșug, și făină.

Acum, imaginea des întâlnită a papanașului este sub forma unei gogoși, cu gaură în mijloc, având smântână frecată cu zahăr și dulceață pe ea, și terminându-se cu încă o bucățică de aluat, o biluță grăsună în vârf. Ei bine, ce-i drept, copil fiind am mâncat papanașul și sub forma unei turtițe mici, fără gaură, cu zahăr sau cu dulceață, ori sub forma acelei gogoși cu gaură în mijoc, dar fără să se mai încurce mama să ne facă biluța din vârf, ci o mâncam așa, cu dulceață, sau cu smântână cu zahăr, de mă ungeam cu ea până după urechi.
Astăzi însă, o să luăm rețeta scrisă în caietul vechi al mamei, însă o să îi dăm papanașului nostru și imaginea turnulețului cu biluța grăsună în vârf.

Deci, dacă ar fi să urmăm scrisul, atunci va fi nevoie de:

  • 400g brânză de vaci (cât mai bine scursă de zer)

  • 500g de făină

  • 250g de zahăr

  • 3 ouă

  • O lămâie (în caiet scrie zeamă și coajă de lămâie, așa că, ne dăm și noi cu presupusul, și zicem că una este de ajuns)

  • O lingură de zahăr pudră

  • Esență de rom (se poate înlocui și cu esență de vanilie dacă doriți)

  • 200g de smântână

  • Dulceață (de regulă papanașii aici sunt serviți cu dulceață de afine, însă dacă nu sunteți mare fan al acesteia, atunci se pot umple cu orice dulceață vă poftește inima, ba chiar și cu ciocolată)

  • Ulei pentru prăjit


 

Cum procedăm?

Luăm un bol încăpător și punem în el brânza, făina, zahărul normal și zahărul pudră, cele 3 ouă și esența de rom (sau de vanilie). De la lămâie o să folosim întâi coaja – o dăm pe partea micuță de la răzătoare, iar după o tăiem și punem și puțină zeamă. Când am terminat de pus toate cele menționate mai sus în bol, ne suflecăm mânecile și ne punem pe frământat bine totul. Atenție însă, nu trebuie să frământați minute în șir, nu vrem să devină un aluat dens, ci doar unul frumos omogenizat.

Când e gata, ne apucăm de porționat și modelat. Acum, metoda clasică este să le dați forma în mână, adică se ia o bucățică de aluat, se învârtește ea în palmă până devine o biluță, iar din biluță facem cerc - îi facem noi o gaură ajutătoare în mijloc cu un pahar mic, din care modelăm apoi cerculețul tipic papanașului.
Dacă nu sunteți însă siguri de acest procedeu, sau poate vă temeți că nu o să iasă toate cercurile de aceeași mărime (cu toate că acest lucru nu reprezintă o problemă, că de ajuns, ele tot în burtă ajung toate), atunci se poate proceda altfel: pe planșeta de lucru se presară puțină făină și se pune aluatul. Dacă vă este dificil să lucrați cu tot deodată, se poate împărți în jumate. Luați sucitorul și începeți a întinde aluatul – la nevoie se poate presăra făină și deasupra – cât să iasă o foaie cu grosimea de cca 2.5 cm. Cu o căniță începem să decupăm formele rotunjoare în aluat, cât mai apropiate unele de altele, ca să nu pierdem mult din compozițe. Cu un păhărel continuăm decupatul și le facem și găurica din interior. Acest aluat însă, se ia în palme și se formează o biluță din el, biluța ce va sta deasupra papanașului când este așezat în farfurie.

La sfarșit, aluatul rămas se ia, se strânge din nou ghemuleț și procedeul se poate repeta, ca să ne mai iasă doi, trei papanași în plus.
Punem uleiul la încins în ceaun, sau într-o oală cât mai adâncă, deoarece aceștia au nevoie de “baie de ulei” pentru a prinde crusta lor aurie tipică. Așa că, atunci când s-a încins uleiul bine (aveți grijă să nu treacă spre ars), începem să punem papanașii încet, cu grijă. Flacăra se poate reduce puțin după – vrem ca cerculețele să prindă o crustă maronie, crocantă, iar dacă focul este prea mare, acestea o să se prăjească repede pe exterior, iar interiorul va rămâne crud, așa că, mai cu tihnă să fie focul.
Când sunt gata, se scot pe un șervețel și se lasă acolo la odihnit până facem noi smântâna ce se pune deasupra, care se pregătește cam asa – rețeta din caiet zice să frecăm/batem smântâna cu zahârul pudră și cu puțină esență – se poate însă scoate și mixerul, că poate este mai ușor și se face mai rapid. Mixăm zdravăn până se omogenizează totul frumos, după care ne putem da pe construit papanașii.

Punem primul strat – chifteluța noastră cu gaură în mijloc, gaură în care punem puțin din smântâna preparată, și o lingură, două, de dulceață de afine.
Deasupra punem biluța, iar peste biluță mai punem puțină smântână și puțină dulceață.

După ce ați terminat și cu asta, probabil tot ce rămâne este farfuria goală și o poftă de a-i face din nou, tot așa ca la noi.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!