Gospodinele locului făceau de-ale gurii cât era vara de lungă, și pământul dădea tot ce avea mai bun, de la frunze și buruieni de leac, până la legume și fructe coapte.
Iar cand vara era pe terminate, și se simțea prima adiere a vântului de toamnă, deja se suflecau mânecile și se puneau la treabă iar. Și găteau și pregăteau, cât era ziua de lungă, ca să pună cât mai multe în cămară, pentru când venea frigul, că gurile pe lângă masă erau multe pe tot timpul anului.
Printre borcane se așezau și cele cu murături. Castraveții în saramură. Crocanți, acrișori și aromați.
Noi nu am uitat. Și îi facem cum se făcea atunci.
Cu mânecile suflecate am pus în borcane castraveți grăsuni, usturoi, hrean, și frunze aduse din rețete vechi, precum cele de vișin, de stejar, de țelină, mărar și tarhon. În plus, un ingredient iubit al locului: câteva feliuțe de ardei iute.
Apoi, ca să fie împletit totul, am turnat peste ele saramură și am dat borcanele la odihnit.
Ele acum așteaptă pe raft, gata să fie deschise. Se pot servi cu fasole sau orez, în zi de post, sau carne și sosuri fine, în zi de sărbătoare. Ori le puteți servi cum mai facem noi, luând pe furiș câte un castravete dolofan, mâncându-l între mese, ca pe o gustare.
E bun oricum, oricând, la orice masă, fiindcă are gust de acasă.
Ingrediente:castraveți (81%), sare, hrean, țelină, ardei iute, usturoi, mărar, cimbru, piper, stejar, vișin
Gramaj: 1.5 kg/borcan
Pachetul contine 6 borcane.
Factori nutritivi
Portie: 100g Valori per portie: Calorii 14.68, Proteine 0.67g, Glucide .348g, Lipide 0.01g
Valorile zilnice se bazeaza pe o dieta cu 2000 de calorii
Valabilitate: până în septembrie 2026
Lot 1 2025
Pretul afisat conține TVA.