Pandișpan cu fructe

Pandișpan cu fructe

Pandișpanul cu fructe face parte din categoria prăjiturilor ușor de făcut pentru cei mici, cât să le treacă pofta de dulce, iar pe gospodine să nu le țină mult în bucătărie, dar și dintr-o altă categorie, prezentată nu demult, a rețetelor ce își păstrează aceeași bază, însă sunt puțin reinventate pentru a aduce diversitate în farfurii și a-i mulțumi pe mofturoșii cei mici.

Cum anume se poate ajunge la acest lucru, poate vă întrebați – prin simpla folosire a fructelor de sezon. Și anume, cum iese câte ceva nou prin grădini sau livezi, cum se face prăjitura schimbată – dacă ies căpșunile, prăjitura se face cu căpșuni, când își fac apariția cireșele sau vișinile, prăjitura se face cu cireșe sau vișine. Nici nu mai este necesar să menționăm zmeura sau murele. Iar când sezonul fructelor proaspete se încheie, prăjitura se face negreșit cu merele puse la păstrat de cu toamnă, pentru iarnă. Iar dacă e să întrebăm o bunicuță mai îndrăzneață, o să descoperim cu încântare că în pandișpan merg puse și vișinele sau cireșele ce rămân după ce ai băut tot compotul din borcan.

Această prăjitură a mai apărut foarte des în copilăria mea și sub formă de tort, fiind ușor de făcut pentru mămici, fără să fie nevoie de multe ingrediente. Transformarea din prăjitură în tort avea loc în momentul în care pe deasupra ei se punea un strat gros de frișcă de casă, făcută din smântână și zahăr vanilat, și își făceau apariția și câteva feliuțe de măr, sau bucățele de zmeură sau mure ca ornament deasupra. Iar dacă mai aveam norocul să prindem și puțină ciocolată rasă pe deasupra, nu rămânea nimic din tort până ne strângeam toți seara pe la casele noastre.

Așa că, închizând capitolul amintirilor din copilărie cu prăjitura-tort, să vedem totuși cum se pregătește acest dulce simplu.

Ingrediente:

  • 5 ouă (se pun și 6 dacă ouăle sunt micuțe)

  • O cană de zahăr

  • Un plic zahăr vanilat (dacă doriți, noi am pus)

  • Puțină esență de vanilie

  • O lingură zdravănă de ulei

  • Un vârf de cuțit de sare

  • Praf de copt (un sfert de pliculeț este de ajuns)

  • Făină cât cuprinde (adică, până devine un aluat dens, care curge greoi)

  • Fructe după bunul plac – noi astăzi am făcut prăjitura cu mere și căpșuni – când vine vorba de cantitate, aici decideți voi, deoarece se poate face cu doar câteva bucățele de măr, sau, puteți face cum am făcut noi astăzi, să umpleți toată tava cu jumătăți durdulii de mere.
    Celelalte, căpșunile, au fost cam câte încap într-un un bol de mărime medie, și doar le-am presărat deasupra).


 

Cum procedăm?

O să avem nevoie de două boluri – unul mare și unul mic, pentru ouă. Așa că, ne punem pe separat gălbenușurile de albușuri – albușurile se vor pune în bolul mare, iar gălbenușurile în cel mic.
Punem un vârf de cuțit de sare peste albușuri și începem să le batem cu mixerul la viteză mică până prind un luciu pe deasupra, după care luăm zahărul și punem cu lingura, una câte una, în timp ce încă amestecăm, cu grijă. Mixăm totul până când albușurile se întăresc și devin o frișcă tare.

Ne întoarcem atenția către bolul cel mic, unde am pus gălbenușurile, și punem și peste ele un vârf de cuțit de sare, o lingură dolofană de ulei, și începem să le amestecăm bine, bine, după care le turnăm peste albușuri.
Acum luăm lingura de lemn (sau o spatulă) și începem să amestecăm încetișor totul. După ce vedem că cele două culori din bol s-au împletit frumos, luăm făina și punem cu lingura în ploaie, una câte una, amestecând să nu se formeze cocoloașe. Să nu uităm de praful de copt și de esența de vanilie, iar dacă observăm că este necesar, să mai continuăm cu făină - compoziția trebuie să fie densă, să curgă puțin greoi în momentul în care este turnată în tavă.

În tavă se pune hârtie de copt, peste care noi am turnat câteva picături de ulei, apoi am umplut totul cu jumătăți de mere, peste care am turnat mai apoi compoziția. Punem tava la cuptor pentru 25-30 de minute, la 170-180 de grade, sau până când tarta este aurie deasupra și se desprinde puțin de margini.

La sfârșit, desigur, puteți presăra pe deasupra puțin zahăr pudră, sau se poate însiropa cu puțin sirop din compot, sau să întindeți un strat subțire de frișcă de casă, făcută din smântână și zahăr vanilat, după cum am menționat la început.
Dacă doriți, pe deasupra se pot pune și bucățele de fructe, felii de măr, zmeură sau cireșe, orice vă poftește inima să puneți lângă acest dulce gustos și simplu de pregătit.

Iar dacă treceți vreodată pe ulițele de aici, din Bucovina, să știți că cele mai bune prăjituri cu fructe sunt cele date de bunicuțe când te strigă de după poartă, și ți le întind pe o bucată de ziar sau le împăturesc într-un șervețel colorat.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!