Alivanca este o prăjitura puțintel mai sănătoasă pe care o făceau mamele noastre mai tot timpul când eram copii, în special datorită faptului că este o prăjitură ușor de făcut, care nu cerea multă atenție sau timp în bucătărie, și se pregătea cu ce era prin casă – în plus, este și foarte gustoasă. Pentru a înțelege mai bine ce este alivanca, aceasta poate fi asemănată cu o foarte bine cunoscută prăjitură cu brânză, însă reinventată după un trai puțin mai limitat, adică nu cu multe ouă, fără prea mult lapte sau cacao.
De ce aveți nevoie?
Compoziție (puțin modificată după modul în care este făcută în ziua de azi – se vor regăsi ingrediente noi precum zahăr vanilat, lămâie și praf de copt):
-
O cană gris
-
O cană făină de porumb
-
Două ouă
-
O cană jumate de chișleac (iaurt de băut)
-
Jumătate de cană de zahăr (se poate pune și una întreagă, acest lucru nu va afecta compoziția în niciun fel – dulcele se face după gustul fiecăruia în cazul acesta)
-
Un praf de sare
-
Un plic de praf de copt (astazi se foloseste praful de copt, însa înlocuitorul lui era bicarbonatul stins)
-
Puțin ulei (pentru uns tava)
Umplutură:
-
Cca 700g brânză dulce de vaci
-
Zahăr normal sau zahăr vanilat (după gust)
-
Coaja de la o lămâie
-
Un ou
„Dulcele” de deasupra:
-
O cană smântână
-
3 linguri de zahăr
Prajitura se va prepara după cum am spus – ușor și rapid.
Așa că luăm toate ingredientele pentru compoziție enumerate mai sus și le amestecăm bine, bine într-un blid încăpător, după care turnăm totul într-o tavă unsă cu puțin ulei și tapetată cu făină.
Tot acum pregătim și umplutura – din nou într-un blid încăpător – punem brânza de vaci, zahărul, coaja de lămâie și oul și le amestecăm bine.
Luăm apoi cu o lingură, sau cu mâna, și punem moghiluțe (grămezi mici) de brânză peste toată compoziția, în așa fel încât să acoperim o suprafață cât mai mare, după care dăm totul la cuptor, la foc potrivit, pentru cca 30-40 de minute.
Cât stă la cuptor, luăm zmântâna și zahărul și le amestecăm. După ce trec cele 30-40 de minute, scoatem prăjitura din cuptor și turnăm peste ea amestecul, după care mai dăm prajitura la cuptor pentru încă 10 minute maxim.
Când este gata, prăjitura se scoate, se lasă puțin la răcit, după care se taie bucățele mici și se poate mânca pe îndelete.
Un mic secret? Cel mai bine se servește caldă – cu o linguriță de duceață lângă. Ce fel de dulceață? Oridecare vă poftește inima.