Negresă de post cu gem de caise - o rețetă simplă și gustoasă

Negresă de post cu gem de caise - o rețetă simplă și gustoasă

Ne aflăm în Postul Paștelui, așa că, de ce să nu ne satisfacem pofta de ceva dulce cu o negresă de post cu gem de caise, făcută rapid și cu gust delicios?

Această prăjitură este foarte ușor de făcut și nu fură mult timp în bucătărie, lucru pe care îl preferă toate gospodinele, în special în perioada asta încărcată tare cu pregătiri pentru Sfintele Paști.

Așa că, dacă timpul este scurt, să nu ne mai întindem la vorbă, ne suflecăm mânecile, adunăm ingredientele și ne apucăm de treabă.
 

Și totuși, de ce este nevoie pentru negresa noastră de post?

bol cu gem de caise - Băcănia Bucovinei

  • 1 cană apă 
  • 1 cană zahăr 
  • 1 cană ulei 
  • 6 linguri gem de caise (se poate pune și magiun de prune)
  • 2, 3 linguri de cacao 
  • 1 linguriță bicarbonat
  • puțină zeamă de lămâie (pentru a stinge bicarbonatul)
  • cca 2 căni și jumate de făină
  • 25 ml esență de rom 
  • un vârf cuțin de sare


Cum pregătim totul?

Începem prin a amesteca zahărul cu apa. Acum, puteți fie să luați un tel și să amestecați până se dizolvă zahărul, ori se poate pune totul într-un vas la foc mic. Noi am folosit varianta a doua, și am amestecat constant până s-a topit tot zahărul. La sfârșit am dat vasul afară la răcit.

După ce s-a răcit, punem uleiul, 3 linguri de gem (celelalte 3 se vor păstra pentru final, când scoatem prăjitura din cuptor). Continuăm cu cele două linguri de cacao, punem și bicarbonatul stins cu puțină zeamă de lămâie și sarea. 

Am lăsat făina pentru sfârșit, așa că o punem acum și pe aceasta, puțin câte puțin, în timp ce amestecăm constant, astfel încât să nu se formeze cocoloașe. Am terminat totul prin a da gust și mai bun prăjiturii cu esența de rom. 

Punem totul într-o tavă în care am întins hârtie de copt și băgăm prăjitura la cuptor – cuptorul preîncălzit la 170 -180 de grade. Negresa va sta acolo până vedem că se crapă ușor deasupra și trece testul scobitorii. Mai exact, până băgăm o scobitoare în blat și vedem că nu se prinde nimic de ea.

Se scoate apoi prăjitura din cuptor și se lasă la răcit. Cât este călduță o să punem deasupra și celelate 3 linguri de gem și întindem cu grijă. 
Negresă de post cu gem de caise


Negresa se va lăsa la racit bine, ca să nu se sfărâme la tăiere, apoi poate fi savurată cu plăcere.

Se poate folosi pentru această rețetă și magiun de prune, totuși să fie un pic cu băgare de seamă la cantitatea folosită în compoziție deoarece magiunul poate fi puțin „greoi” în prăjitură dacă este pus prea mult. Mai exact, sunt șanse ca negresa să nu crească la fel de ușor sau să nu fie la fel de pufoasă atunci când este scoasă din cuptor. 


 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!