Dovlecel umplut cu carne și orez. O rețetă simplă dar delicioasă

Dovlecel umplut cu carne și orez. O rețetă simplă dar delicioasă
Dovlecel umplut cu carne, legume și orez - Rețetă tradițională de prin Bucovina

Când povestim despre rețetele de aici de la sat, de cele mai multe ori totul se face simplu și bun, ori cu ingrediente cât mai la îndemână. Uneori rețetele au mai mulți pași, alteori abia dacă petreci timp în bucătărie, însă ce se întâmplă de fiecare dată este bunătatea cu care ies toate.

Dovlecelul se găsește aici prin livezi, și crește fără grijă, pe lângă cartofi. Și la fel ca și cartofii, este însuflețit în multe rețete, în diferite forme, dar mereu gustos. L-am găsit în tocănițe, pus peste fripturi, sau făcut pane. Însă unul dintre cele mai delicioase moduri în care se poate găti un dovlecel, după toată experiența mea de copil ce a mâncat tot ce se putea prepara la țară, este dovlecelul umplut.

Și de cele mai multe ori, dovlecelul umplut se făcea exact atunci când temperaturile începeau încet să scadă, cât să aducă aminte că toamna e aproape. Și reușea dovlecelul acela să fie rețeta perfectă între vară și toamnă.

Așadar, de ce avem nevoie pentru rețeta de dovlecei umpluți?
Ingrediente dovlecei umpluți cu carne:
  • 2 dovlecei medii
  • 1 ceapă mareingrediente dovlecel umplut legume
  • 1 morcov
  • 1 kapia/ardei gras
  • 3 roșii
  • 2, 3 frunze de praz
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 350 gr de carne tocată (de porc sau amestec)
  • 200 gr de orez

Pentru apa în care fierbem dovleceii umpluți:
  • 200 gr de iaurt
  • 100 gr de smântână
  • 1 lingură mare de bulion
  • 1 lingură mare de făină de grâu
  • Roșii cubulețe*
  • Sare
  • Piper
  • 500 ml apă
+ în oală se mai pun 3 linguri de ulei, cimbru, mărar, foi de dafin
 
Cum facem dovleceii umpluți?

Începem prima dată cu legumele. Într-o tigaie punem puțin ulei la încins, peste care adăugăm ceapa și kapia (ori ardei gras), două roșii tăiate cubulețe, și morcovul dat pe răzătoare. Le călim 3 - 4 minute, și adăugăm și frunzele de praz și pătrunjelul, tăiate micuț. Se mai învârt toate odată prin tigaie, cât să se împletească aromele.

Trecem apoi la orez, pe care îl spălăm mai întâi de câteva ori. Știm că orezul este spălat bine atunci când apa pusă peste el rămâne clară. Scurgem apoi orezul, și îl punem peste legume. Adăugăm peste el un sfert de pahar de apă, și amestecăm totul bine 2, 3 minute. Acum, trebuie să stăm puțin pe lângă tigaie, și să amestecăm constant - nu vrem ca orezul să se lipească ori să se ardă.

dovlecel umplut cu carne si legumeÎnchidem apoi focul și adăugăm carnea tocată. O sfărâmăm bine, apoi punem sare, piper și cimbru. Le amestecăm pe toate cât mai bine, să se împletească frumos, și ne apucăm de vedeta rețetei: dovlecelul.

Îl curățăm întâi de coajă, apoi îl tăiem în două. Cu o lingură începem și scobim cu grijă miezul, astfel scoatem tot ce nu este de trebuință din interior. Apoi, tot cu lingura, începem să punem încetișor amestecul de carne tocată.
Va trebui să avem însă un pic de grijă: aceștia nu trebuie umpluți până în vârf, ca să nu iasă orezul prin oală în momentul în care se umflă la fiert. Așa că lăsăm liber cam două degete de la vârf (cca 5 cm).

Ca să terminăm treaba, trebuie să le punem și capace. Luăm apoi roșia rămasă, și tăiem părți din ea, astfel încât să se potrivească dovlecelului nostru. Punem capacul, și pregătim ultimul pas.

Într-o oală înaltă punem 3 linguri de ulei, cimbru, mărar și foi de dafin. Așezăm în picioare, apoi facem apa pentru fiert. Într-un bol amestecăm, iaurtul, smântâna, bulionul, făina, sarea, piperul și apa. Ca să nu facem risipă în vreun fel, tăiem cubulețe și ce a rămas din roșia folosită la capace, și amestecăm totul bine. Turnăm această compoziție peste dovlecei și mai adăugăm apă cât să acopere 3 sferturi din dovlecei. Punem un capac și îi lăsăm la foc mediu până vedem că dovlecelul s-a înmuiat și orezul a fiert.rețetă dovlecel umplut cu carne și orez

Când sunt puși în farfurie, dovleceii sunt tăiați feliuțe, cât să fie porția perfecta. Se adaugă smântână, și câteva felii de pâine rumenă lângă. Nu vă spunem cât sunt de delicioși, doar că dulceața dovlecelului și mirosul acestuia fac de cele mai multe ori farfuria să se mai întoarcă după o porție.
 

Este bine de știut:

Dovleceii se pot face și la cuptor, în tavă. În cazul acesta, se pot tăia și pe lungime, ca să fie mărimea potrivită. Apa în care sunt fierți este aceeași, doar că acum este îndeajuns să fie de câțiva centrimetri doar (4, 5 cm). În plus, cel mai bine ar fi să folosiți o tavă cu capac, ori să puneți folie de aluminiu peste. Îi punem în cuptorul preîncălzit la 200 de grade, și îi coacem până vedem că dovlecelul este moale, și orezul este făcut.

Iar dacă tot am menționat și dovlecelul pane, avem și rețeta pentru dovlecel pane. Iar dacă facem și ceva dulce după masă, ce ziceți de o prăjitură cu brânză?  
 
 
 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!