In zona Bucovinei nu cred că există casă în care să nu fie această salata de sfecla rosie cu hrean în preajma Sărbătorilor de Paște.
Se potrivește de minune cu carnea de miel, dar se consumă și alături de ouăle fierte. Sfecla rosie cu hrean este un preparat cu oțet și astfel reușește să “taie” gustul gras pe care îl putem simți atunci când consumăm carne de miel.
Salata de sfecla rosie cu hrean este un preparat care se poate consuma însă în tot timpul anului, nu doar de Paște. Consumul lui ne poate aduce diverse beneficii.
Sfecla roșie – Beneficii
– Scade riscul de cancer; sfecla roșie conține betacianidă, substanța care îi dă acea culoare roșie. Această substanță are proprietăți antioxidante și un rol în prevenirea cancerului, reducerea tumorilor.
– Curăță ficatul de toxine; Sfecla conține betalaină, fibre, fier, betacianină și acid folic, iar toate aceste substanțe sunt fundamentale pentru sănătatea ficatului. De asemenea, sfecla rosie mai conține o substanț numită pectină, iar aceasta ajută la eliminarea toxinelor din ficat, îmbunătățind funcțiile acestuia.
– Este benefică digestiei; Sfecla rosie are rolul de a încetini absorbția de zaharuri și stimulează tranzitul intestinal. Pentru digestie, este recomandat consumul de sfeclă roșie gătită pentru a evita fermentarea.
– Contribuie la scăderea tensiunii arteriale; Ajuns în organism sucul de sfeclă roșie contribuie la stimularea circulației sângelui și ajută sângele să pătrundă mai bine prin artere. Oamenii de știință din cadrul Universității Queen Mary din Londra au demonstrat că în 24 ore de la consumul de suc de sfeclă roșie scade tensiunea arteriala, devenind astfel un real tratament pentru cardiaci.
– Reglează colesterolul; Sfecla roşie este un aliment care nu numai că scade colesterolul, dar creşte nivelul grăsimilor bune din sânge și împiedică deteriorarea ADN-ului.
Hrean – Beneficii
– Contribuie la creșterea imunității; Rădăcina de hrean conține o mulțime de nutrienți, care îi și dau acel miros puternic înțepător. 2 dintre aceste substanțe sunt sunt sinigrina și izotiocianatul, acestea au proprietăți antioxidante și reușesc să stimuleze și să crească rezistența sistemului imunitar prin producția și activitatea globulelor albe.
– Intarzie răspândirea celulelor canceroase în corp; Ca și sfecla rosie, hreanul are și el abilitatea de a lupta împotriva cancerului avand un efect inhibitor asupra celulelor canceroase. Încă nu sunt suficiente studii care să certifice acest lucru astfel încât hreanul să fie inclus în rândul tratamentelor homeopatice împotriva cancerului.
– Stimulează senzația de sațietate; Hreanul fiind bogat în fibre și proteine, poate stimula senzația de sațietate. Cel mai bine funcționează în combinație cu miere și lămâie.
Atentie la consumul de hrean pentru:
- Copiii sub 4 ani; nu e indicat să consume hrean, le poate provoca probleme ale tractului digestiv.
- Femeile însărcinate sau care alăptează; este indicat să consume în cantități mici altfel uleiul de muștar din hrean poate fi toxic și iritant.
- Persoanele care au ulcer stomacal și intestinal sau boli inflamatorii intestinale; este indicat să evite consumul de hrean deoarece le poate irita tractul digestiv.
Acestea sunt o parte din beneficiile consumului de sfecla roșie și hrean și ne-am dorit să punem într-un borcan aceste 2 ingrediente pentru a spori beneficiile.
Pentru a-și păstra intacte toate calitățile și beneficiile pentru sănătate, hreanul nu este fiert. Acesta este amestecat rece, cu sfecla, după ce aceasta este fiartă și curățată. În acest fel, hreanul își păstrează prospețimea și elementele nutritive care îl fac atât de benefic pentru sănătate.
Recomandăm un consum moderat, niciodată excesele nu au atras rezultate bune.