Prăjitură cu mere de post – Rețetă tradițională din Bucovina

Prăjitură cu mere de post – Rețetă tradițională din Bucovina

Cea mai ușoară parte în ceea ce privește prăjiturile de aici? Mâncatul lor.
Cea mai dificilă parte? Este pregătirea lor.
Și nu este din cauză că ar fi foarte complicat de pregătit, ba din contră, gospodinele au căutat tot timpul să vină cu rețete care să nu le încurce prea mult prin bucătărie, că doar treburile prin grădină și animalele nu așteptau să pună ele toate ingredientele pe cântar.

Și dacă e să ne gândim puțin, e mai bine că nu au avut timp.
Dacă din bucătăria de aici și de sub mâinile lor ies așa bucate fiind făcute în graba vieții ce la sat, gândiți-vă ce ar fi ieșit dacă aveau timp din belșug să se întindă în bucătărie și să se joace printre oale. Fuștele erau acum purtate și de bărbați, nu doar de femei, că doar unde ar fi stat burțile lor făcute de la așa mâncare.

Dar să ne întoarcem la prăjiturile noastre. După cum ziceam, cea mai grea parte este pregătirea lor, nu din cauza unui nivel înalt de dificultate, ci din cauza unor ingrediente ce diferă de la bucătărie la bucătărie. Și anume, dacă o întrebăm pe lelea Floarea, ea o să ne dea rețeta cu ingredientele măsurate în linguri. Dacă trecem la ulița cealaltă, rețeta e măsurată în căni, iar peste drum, rețeta e făcută la ochi.
Așa că, să ne luăm lingurele, cănile, oalele și, cu ochii atenți pe foaie, ne suflecăm mânecile.

De ce este nevoie pentru blat?

  • Cca 450g făină

  • 100g - 150g zahăr (depinde cât de dulce doriți să fie)

  • *un plic de zahăr vanilat

  • O cană apă minerală

  • Cca 150 ml ulei

  • Coaja rasă de la o lămâie

  • O lingură de pastă de tomate (deși pare ciudat, aceasta este folosită pentru a da o culoare ușor rozalie prăjiturii. Dacă nu vă inspiră încredere, puteți să renunțați la ea, deși aceasta nu schimbă cu nimic gustul prăjiturii)

  • Un plic de praf de copt

  • Un vârf de cuțit de sare

  • *Zahăr pudră (pentru pudrat)

De ce este nevoie pentru umplutură?

  • Multe mere (aici, iarași este după cum poftiți – dacă vă place prăjitura cu mult măr, puteți folosi cam 1kg jumate de mere)

  • Zahăr (din nou, cam după cât de dulce doriți să fie)

  • Puțină scorțișoară

  • Ulei

  • Două, trei linguri de griș

Cum se prepară?

Făina și praful de copt se pun deoparte, iar restul ingredientelor se pun toate grămadă într-un bol mare și se amestecă bine, bine. Când terminăm, punem câteva linguri de făină, și amestecăm din nou. Luăm din nou lingura și, într-un bol mic, punem puțină făină și praful de copt, învârtim puțin să se împletească amândouă, și turnăm și asta în bol. Continuăm să adăugăm și restul cantității de făină, și amestecăm bine până este totul omogenizat.
Ar trebui să vă iasă o compoziție densă, care curge greoi.
Trecem apoi la mere, pe care le curățăm de coajă (unele gospodine aleg să pună mărul cu tot cu ea), le dăm pe răzătoare și le punem într-o cratiță la călit, cu foarte puțin ulei.
Peste ele punem și restul ingredientelor enumerate – zahărul, scorțișoara și grișul. Le lăsăm să se rumenească puțin, și le luăm de pe foc.

Luăm apoi tava, în care punem hârtia de copt (peste care puteți pune câteva picături de ulei dacă doriți), și turnăm jumătate din compoziție. Dacă este nevoie, folosiți o lingură.
Punem peste ea merele, fără să le apăsăm în compoziția moale de dedesubt, folosind o lingură. Deasupra turnăm și ce a mai rămas în bol, și e gata de dat la cuptor. Acesta ar trebui să fie preîncălzit la 180 de grade, iar prăjitura ar trebui să stea cam 40-45 de minute, sau până devine ușor aurie.

Prăjitura astfel este scoasă, se lasă puțin la răcit și se pudrează. Mai departe... doar firmiturile ce rămân în spate.
 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!