Iahnie cu cârnăciori

Iahnie cu cârnăciori

Cumva, în toată căutarea lor, a gospodinelor, de a găsi o modalitate prin care să țină burțile pline fără prea multe bătăi de cap, au reușit să reinventeze ce știau deja, și astfel să creeze diversitate în bucătărie.
La ce mă refer? Fasolea de exemplu.
Dacă pregătim fasolea cu mai multă apă, avem borșul de fasole. Dacă mai scădem din apă, avem iahnia, adică mâncărica de fasole. La rândul ei, iahnia poate fi de post, simplă, cu două, trei murături lângă, sau de frupt, cu cârnăciori. Iar dacă folosim și mai puțină apă, și strivim fasolea, o să avem în farfurie fasole bătută.


Și astfel, putem pune pe masă 4 feluri de mâncare, toate cu nuanțe diferite ale gustului, însă toate formându-se din aceeași bază. Și ăsta este doar un exemplu.
Păi nu ajunge să fie lăudabilă inventivitatea lor în bucătărie? Una din care, după părerea mea, putem învăța, ba chiar fura câteva idei și nota, undeva pe un colț de hârtie, și mai apoi mânca, pe săturate și pe nădejdea unor nasturi desfăcuți la pantaloni.

Așa că, să vedem cum s-o face iahnia asta, că de dispărut din blid, sigur dispare.
 

Va fi nevoie de:

  • Cca 500g de fasole uscată (însă dacă doriți, se pot folosi și fasole la conservă – cam 4 la număr)

  • 2 cepe mari

  • Un morcov

  • Suc de roșii sau bulion

  • *se poate pune și o roșie tăiată cubulețe, sau chiar două

  • Verdeață (pătrunjel verde, cimbru, puțintel mărar)

  • *se pot pune și doi căței de usturoi, tăiați mărunt, sau chiar câteva codițe de usturoi verde

  • Foi de dafin

  • 3, 4 linguri de ulei

  • Sare

  • Piper

  • *Boia dulce

  • + cârnăciori și/sau costiță (aici nu o să trec o cantitate, puneți exact după cât vă poftește inima – se poate pune un singur cârnăcior, sau să se umple oala cu ei – delicios iese oricum.

Cum se pregătește?

Fasolea, ca și la borș, se pune de obicei de cu seară la înmuiat, într-un blid undeva pe un colț de sobă după ce focul s-a domolit. A doua zi se va pune la fiert și, tot cum am descris la borș, se va fierbe în două ape – și anume, după ce fierb cam 10 minute, le scurgem de apă și punem alta peste ele (caldă să fie), și le dăm din nou la dansat prin oală pentru încă 10 minute (sau pănă vedem că s-au înmuiat). Apoi le scoatem și le lăsăm la răcit.
Într-o oală încăpătoare se va pune acum uleiul, peste care se va zvârli ceapa tăiată cubulețe, morcovul dat pe răzătoare (însă dacă vă place mai texturat, îl puteți tăia cubulețe), și roșiile – noi am pus și două roșii.
*Acum, cârnăciorul și costița pot fie tăiate și prăjite acum, cu zarzavaturile, fie prăjite separat, într-o tigaie, și puse peste iahnie când e totul aproape gata.*
După ce s-au călit puțin (cam să dea ceapa spre a fi transparentă), punem oleacă de suc de roșii, așa, la ochi acum, sau două, trei linguri de bulion și stingem totul cu o căniță de apă – ca să nu se mai prăjească iute, ci le lăsăm să fiarbă. Mai adăugăm foile de dafin și usturoiul.
După ce sosul a fiert câteva minute, îl luăm de pe foc și începem a pune fasolele. Amestecăm încet, de jos în sus, ca să aducem sosul la suprafață și să se îmbete toate cu el bine.
Îl punem din nou la foc, potolit de data aceasta, și punem verdeața – noi am pus pătrunjel verde, cimbru și mărar uscat, și câteva codițe verzi de usturoi. Tot acum dăm gust, adică adăugăm sarea și piperul, fiecare după gustul și pofta inimii, și puțină boia dulce. Dacă observăm că iahnia este cam palidă, mai puteți adăuga oricând puțin bulion sau boia.

La sfârșit se poate presăra puțină verdeață pe deasupra și e gata de înfulecat, desigur, cu murături scoase de la rece din beci.
 

 

*Rețeta prezentată mai sus este foarte des pregătită în post, așa că, dacă doriți varianta fără carne, tot ce trebuie să faceți este să săriți peste pasul în care cârnăciorii și costița au fost prăjite și adăugate în preparat. Iahnia are un gust extraordinar și o textură la fel de cremoasă și fără ele.
*Dacă totuși se întâmplă să aveți la masă două tipuri de mâncăcioși – cei care preferă carnea, cât și cei care aleg să nu o consume, atunci, un alt mod prin care se poate prezenta, este astfel – iahnia se poate pregăti cum am menționat mai sus, ca de post, iar cârnăciorul și/sau costița pot fi împreunate cu fasolea abia în farfurie. Astfel, cei ce doresc o iahnie de fasole fără carne, o pot mânca simplă însă pregătită la fel de delicios ca a celor care vor găsi cârnăciorul chiar lângă fasolea din farfurie - doar trebuie să împăcăm pe toată lumea și toate burțile să fie pline.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!