Chifteluțe cu ceapă marinată și maioneză

Chifteluțe cu ceapă marinată și maioneză

Chifteluțele marinate, după cum sunt cunoscute în zonă, reprezintă un fel de mâncare găsit și gătit tare des în bucătăriile de aici, în special în apropierea sărbătorilor, orișicare ar fi acestea. Se servesc de obicei ca o completare la aperitiv, fiind puse pe masă pentru ca orice pofticios să se poată înfrupta din ele, și fac parte din categoria „ nu mai pot, dar dă să gust și din astea – dar pune totuși juma’ de farfurie, că-s bune!”

Păi și... De ce avem nevoie?

Chiftele:

  • 500g – 700g carne tocată de porc

  • 2, 3 felii de pâine

  • 1 ou (însă dacă doriți, se pot pune și două)

  • Usturoi mujdei (după gust) – se poate folosi și praf de usturoi, însă intensitatea gustului nu va fi la fel de mare

  • Pesmet – la ochi – adică se pun câteva linguri de să se lege bine compoziția

  • Sare

  • Piper

  • Boia (noi am pus dulce)

  • *se poate pune și verdeață facă aveți la îndemână – de exemplu, noi am găsit acum la început de primăvară prin grădină codițe de ceapă verde, codițe de usturoi verde, pătrunjel și oțâră de hasmațuchi (sau hațmațuc, după cum i se mai spune aici)

  • Ulei pentru prăjit

 

Ceapa marinată:

  • 5, 6 cepe (depinde cât sunt de mari sau cât de multă ceapă doriți pe chifteluțe – puteți oricând pune mai multe)

  • Două căni de apă

  • Jumătate de cană de oțet

  • Foi de dafin

  • Piper boabe

 

Maioneză:

  • Se poate face maioneză de casă, care are nevoie de:

  • Un gălbenuș fiert

  • Un gălbenuș crud

  • Muștar

  • Lămâie

  • Ulei

  • Sare

  • Sau se poate folosi maioneză gata preparată, de la magazin.


 

Cum se prepară?

Într-un blid încăpător punem carnea tocată, peste care zvârlim restul ingredientelor, și anume – feliile de pâine (pe care le-am înmuiat în apă și le-am stors oleacă), oul (sau ouăle, dacă doriți), mujdeiul (ăsta-i dă gust bun, deci se poate pune mai cu suflet), și pesmetul, la ochi, dar să lege el totul la un loc în blid. Să nu uităm și să îi dăm gust, adică să punem sarea, piperul, boia și toate verdețurile pe care le aveți la îndemână, că toate-s bune lângă carne.
Ne suflecăm mânecile și ne dăm la modelat. Ca să le modelăm mai ușor, și să nu se lipească compoziția de mâini, noi punem puțină apă în scăhița în care am făcut usturoiul, și ne umezim puțin în palme cu ea, ca să se învârtă ele mai ușor și nelipicios.
Dacă doriți, puteți da prin pesmet la sfârșit chifteluțele, astfel prind un pic de crustă în momentul în care sunt prăjite. Iar dacă nu poftiți, lăsați pesmetul deoparte – ele ies bune oricum.
Punem uleiul la încins, așteptăm olecuță, apoi zvârlim chiftelele să se învârtească acolo până se rumenesc pe toate părțile.
Când sunt gata, le scoatem pe un șervețel și le lăsăm molcom la răcit.



Ne ocupăm apoi de ceapa marinată, pe care o facem cam așa:

Într-o cratiță punem la fiert două căni de apă, jumătate de cană de oțet, peste care punem două foi de dafin și câteva bobițe de piper – și le lăsăm așa să dea în clocot.
Tăiem apoi cepele peștișori, adică fâșii lunguiețe, și le împreunăm cu celelalte ingrediente din cratiță. Acum, opriți focul, și lăsați așa ceapa la lenevit în apa opărită (fierbinte tare) 5-10 minute, sau până când observați că s-a înmuiat – apoi o scoateți din apă, și o lăsați la răcit în altă farfurioară.



Mergem mai departe cu gătitul, că doar bucătăria nu-i pentru cei slabi de duh sau răi la foame, și ne apucăm de maioneză.
Totuși, dacă preferați varianta mai rapidă, se poate completa rețeta și cu maioneză gata facută, însă pentru curioși, o să explicăm totuși cum se face:

Așa că, luăm iar un bol și o lingură de lemn, sau un tel (ca să murdărim cât mai multe, să avem ce spăla după) și punem un gălbenuș de ou fiert, un gălbenuș de ou crud, și începem să amestecăm cu grijă. Putem pune acum și jumătate de linguriță de muștar. Turnăm apoi ulei, puțin câte puțin, amestecând încontinuu, cu grijă.
Cândva, în toată amestecarea asta, stoarcem și puțină zeamă de lămâie acolo, și să nu uităm de sare.

Apoi, momentul mult așteptat, luăm tot ce am meșterit în bucătărie: chifteluțele, ceapa și maioneza, și le amestecăm pe toate frumos, într-un bol mare, să se împletească fiecare cu aroma celeilate.
Alte gospodine aleg să procedeze altfel, adică amestecă ceapa cu maioneza, și pun în bol un strat din aceasta, apoi un strat de chifteluțe, apoi iar ceapa cu maioneza, și tot așa, până dau de capăt.

Și de acum, tot ce rămâne de spus e Poftă bună!

 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!