Ce mâncăm în Post?

Ce mâncăm în Post?

După cum bine știți de pe 15 martie am intrat în Postul Paștelui, unul din cele mai lungi posturi din an: 40 de zile și 40 de nopți, la care se adaugă și Săptămâna Patimilor.

În acest timp, nu se fac nunți sau botezuri, se evită fumatul și consumul de alcool și nu se mănâncă anumite alimente precum: carne, ouă, brânză, lapte, pește, cu excepția zilelor în care este dezlegare la pește. Anul acesta avem dezlegare la pește pe data de:

 
  • 25 martie Praznicul Bunei Vestiri

  • 25 aprilie de Florii, duminica dinaintea Sărbătorii Paștelui.

 

  1. Fă-ți meniul pe o săptămână. Planifică din timp ce vrei să mănânci și în felul acesta nu vei sări peste vreo masă și nici nu vei cădea tentației unei mese nesănătoase.

  2. Diversifică meniul de post. Nimănui nu îi place să mănânce același tip de mâncare în fiecare zi, iar oferta este destul de generoasă. Din comoditate însă s-ar putea să cazi tentației de a mânca același lucru, însă după cum bine spune dr. Macisanu „Diversificarea culinară este un lucru important care trebuie înțeles foarte bine”.
    Iar planificarea te va ajuta să diversifici meniul.
    Spre exemplu, la una din mese poți include tocana noastră de orez, care este realizată din legume proaspete la care am adăgat orez și astfel ai parte de o masă sățioasă, și care nu îți ia deloc timp.

  3. Exemple de alimente care pot fi introduse într-un meniu de post:
    - fructe și legume (inclusiv oleaginoase, de tipul nucilor sau măslinelor): afine, mere, legume verzi, ciuperci, cartofi, sfecla rosie etc.
    - leguminoase uscate: fasole, mazăre, năut, linte etc.
    - derivate cerealiere: produse care se obțin din boabe de grâu, porumb, orez, orz, ovăz, secară, etc

 

Persoanele care sunt obișnuite să consume carne zilnic s-ar putea să considere meniul vegetarian insuficient pentru a-i menține activi toată ziua, și să renunțe la post din această cauză. Specialiștii susțin că un aport suficient de apă împreună cu un aport de proteine de natură vegetală pot susține activitatea fără a simți acea senzație de lipsă de vlagă.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!