Păstăi de post la tigaie: gustoase, fragede și aromate

Păstăi de post la tigaie: gustoase, fragede și aromate
Păstăi la tigaie, cu legume, ușor și rapid de făcut în zilele de post.

Zilele din copilărie la țară aveau un miros specific. În special cele de post. Miroseau a barabule fierte la ceaun, cu tot cu coajă. Miroseau a ceapă tăiată peste câteva felii de castraveți din grădină, a fasole, și de multe ori a păstăi făcute cu răbdare la foc mic, servite cu un mujdei proaspăt lângă. Și mujdeiul acesta, făcut să fie cât mai bun, era fie din căței de usturoi, fie din codițele verzi ale acestuia, luate direct de pe stratul cu usturoi din grădină.

Și aveau un miros zilele acestea de post, de parcă să simtă toți vecinii că asta se punea pe masă, și că ce se punea pe masă era tare, tare bun.
Astăzi am făcut și noi păstăi. De dragul zilelor simple de post.

Așadar, de ce este nevoie?

Ingrediente pentru păstăile la tigaie:

  • 400 g păstăi

  • Jumătate de morcov
  • 1 ceapă
  • 1 roșie
  • 3-4 căței de usturoi
  • Pătrunjel și mărar proaspăt
  • 2 foi de dafin
  • Sare și piper după gust
  • Apă
  • Puțin ulei
  • Usturoi pentru mujdei
 

Cum pregătim păstăile la tigaie?

Ne ocupăm prima dată de legume, așa că luăm ceapa și o tăiem cubulețe, și morcovul îl dăm pe răzătoare. Roșia o tăiem cubulețe, iar usturoiul felii. Aceste legume vor deveni baza aromată a păstăilor, oferind culoare și savoare fiecărei lingurițe. Ca un fel de sos tare gustos.

Într-o tigaie punem puțin ulei și călim ceapa împreună cu morcovul, roșia și usturoiul. Amestecăm continuu, să nu se lipească, până când legumele își schimbă ușor culoarea și aromele încep să se împletească între ele.

După ce baza aceasta aromată este gata, adăugăm păstăile. Acestea au fost spălate, le-am tăiat capetele, și apoi le-am mai tăiat în două sau în trei, depinde de mărimea lor. Însă nu prea mici, ca să își păstreze aroma.

Punem peste ele doar câteva linguri de apă, apoi amestecăm ușor. După ce s-au călit puțin cu baza noastră de legume, turnăm un pahar mare de apă. Nu uităm să adăugăm sare, piper, foile de dafin și verdeața tocată după gust.

Acoperim tigaia și lăsăm la foc mediu până păstăile devin fragede. Dacă este nevoie, mai adăugăm puțină apă pe parcurs, ca să nu cumva să le prindă focul prea bine și să ni le ardă.

Păstăile se servesc calde, cu mujdei de usturoi, alături de o mămăliguță aburindă. Un adevărat festin pentru zilele de post. Este un preparat simplu, dar atât de gustos încât toți vor cere și porția a doua.

 
E bine de știut:
Mujdeiul se poate face fie din căței de usturoi, fie din codițele verzi ale acestora, tocate mărunt și amestecate cu sare, apă și puțin ulei.
Acestea pot fi servite ca fel principal în zilele de post, dar merg tare bine și așezate lângă o friptură aromată.
Se pot adăuga câteva frunze de țelină pentru un plus de aromă.
Pentru o culoare mai intensă, se pot folosi roșii bine coapte sau chiar un strop de pastă de roșii, ori boia dulce.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!