Rețetă de ardei umpluți, așa cum se face în Bucovina
Știm deja prea bine că toamna este anotimpul în care gospodinele ajung să fie într-o întrecere cu furnicuțele, în toată graba și hărnicia lor în a umple cămara pentru iarnă. Se iau tot felul de legume și fructe și se pun la conservat, după cum a fost adusă învățătura în bucătăria fiecărei gospodine. În această categorie intră și cunoscuții ardei. Așa că, ce ar fi să dăm deoparte câțiva din ardeii ce aveau să fie puși pe iarnă, și să facem ceva gustos, cu aromă tomnatică - și anume, ardei umpluți.
Ingrediente necesare pentru ardei umpluți
-
10-12 ardei
-
Cca 400g de orez
-
Cca jumătate de kg de carne tocată
-
2 cepe mari
-
Ceapă verde
-
1 morcov
-
Pătrunjel
-
Mărar
-
Roșie sau roșii cuburi
-
Sare
-
Piper
-
Boia*
-
2, 3 roșii pentru capac*
Pentru fiert:
-
O cană apă
-
O lingură bulion
-
O lingură, două de smântână
-
O linguriță de amidon
-
Secretul gustului sau vegeta*
-
Foi de dafin
-
Crenguță de cimbru de pus pe fundul oalei*
Următorul lucru este verdeața. Așa că luăm codițele de ceapă verde, pătrunjelul și mărarul, le tăiem mărunțel și le punem peste. Când vine vorba de acestea, se poate pune cu toată inima. Verdeața este extraordinar de binevenită în ardeii umpluți, așa că dacă vă place, cu cât mai multă, cu atât mai bine.