Ardei umpluți delicioși, gătiți ca acasă

Ardei umpluți delicioși, gătiți ca acasă

Rețetă de ardei umpluți, așa cum se face în Bucovina

Știm deja prea bine că toamna este anotimpul în care gospodinele ajung să fie într-o întrecere cu furnicuțele, în toată graba și hărnicia lor în a umple cămara pentru iarnă. Se iau tot felul de legume și fructe și se pun la conservat, după cum a fost adusă învățătura în bucătăria fiecărei gospodine. În această categorie intră și cunoscuții ardei. Așa că, ce ar fi să dăm deoparte câțiva din ardeii ce aveau să fie puși pe iarnă, și să facem ceva gustos, cu aromă tomnatică - și anume, ardei umpluți.

Ingrediente necesare pentru ardei umpluți

  • 10-12 ardei

  • Cca 400g de orez

  • Cca jumătate de kg de carne tocatăardei umpluti

  • 2 cepe mari

  • Ceapă verde

  • 1 morcov

  • Pătrunjel

  • Mărar

  • Roșie sau roșii cuburi

  • Sare

  • Piper

  • Boia* 

  • 2, 3 roșii pentru capac*

Pentru fiert:

  • O cană apă

  • O lingură bulion

  • O lingură, două de smântână

  • O linguriță de amidon

  • Secretul gustului sau vegeta*

  • Foi de dafin

  • Crenguță de cimbru de pus pe fundul oalei*

În plus, smântână pentru servit.
 

Cum pregătim ardeii umpluți?

Scoatem o cratiță și punem în ea puțin ulei la încins. Luăm ceapa, morcovul și roșia și le tăiem mărunt, după care le punem la călit. Nu trebuie prăjite în exces, deoarece acestea vor fierbe mai mult în momentul în care le punem la fiert cu ardeii, doar așa, cât să se undească cele trei și să își împartă din arome.
Când s-au împletit frumos, le ferim de pe foc. 

Luăm apoi un bol mare și punem în el carnea tocată și orezul, pe care nu trebuie să uităm să îl clătim de câteva ori, până vedem că apa rămâne curată, sau cât mai puțin cenușie. Peste acestea două punem și prăjeala noastră, care s-a răcit puțin între timp. Evitați să o puneți fierbinte, cel mult călduță (nu știu care este motivul, însă gospodinele de aici mi-au tot repetat lucrul acesta, și Doamne ferește să uit să vi-l transmit și vouă).

reteta ardei umplutiUrmătorul lucru este verdeața. Așa că luăm codițele de ceapă verde, pătrunjelul și mărarul, le tăiem mărunțel și le punem peste. Când vine vorba de acestea, se poate pune cu toată inima. Verdeața este extraordinar de binevenită în ardeii umpluți, așa că dacă vă place, cu cât mai multă, cu atât mai bine.

Noi mai punem în umplutura de ardei și tocătură. V-am mai spus de ea pe aici, că se folosește destul de des - este un amestec de legume, puse de gospodine în cămară, pentru iarnă, format în mare parte din: ardei grași, morcovi, rădăcină de țelină, roșii, verdeață, mai exact... tot ce se poate pune în borșuri să le dea un gust tare bun, ce se găsește prin bucătărie de cu toamnă și e păcat de aruncat.

În continuare, nu uităm de sare, de piper și de boia, și ne putem sufleca mâneca și da pe amestecat. Desigur, dacă nu doriți să vă murdăriți, o lingură de lemn poate face treaba la fel de bine. Amestecăm până toate se împletesc frumos în blid, gustăm la nevoie să vedem ce lipsește, și când suntem siguri de succes, dăm bolul deoparte și ne apucăm de ardei.

Aceștia se vor spăla și dacă doriți, se pot șterge cu un prosopel uscat. Dacă vă ocupați totuși de ei înainte de umplutură, se pot spăla și lăsa undeva pe un colț de masă, pe un ștergar.
Luăm un cuțit și un alt bol, și cu grijă mare la degete, decupăm partea de sus unde este codița. Ar trebui să iasă destul de ușor, și odată cu ea, mare parte din semințe. Dacă nu reușiți să ajungeți la semințele rămase în interior, le puteți da o zgâțâială zdravănă, cu gura în jos spre bol, și o să iasă și cele mai încăpățânate.

ardei umpluti reteta După ce terminăm de luptat cu ardeii și semințele lor, luăm oala cu umplutură lângă noi, și cu o linguriță mică începem să umplem ardeii. Atenție însă - aceștia trebuie să fie umpluți cam 3 sferturi din spațiu, sau să rămână loc cam de două degete până la deschizătură. Acest lucru este din cauza orezului, acesta fiind nefiert, se va umfla, și nu vrem să ni se crape ardeii prin oală, că doar ar fi păcat după atâta muncă.

Acum, când vine vorba de “capac”, unele gospodine folosesc tot partea de la codiță, cea pe care am scos-o la început, sau căpăcele făcute din bucăți de roșii - de exemplu, dintr-o roșie se pot pune căpăcele la vreo 4, 5 ardei (dacă facem calculele bine).
Iar ca să nu irosim nimic, miezul roșiei poate fi tăiat cubulețe mici și pus în apa pentru fiert.
Când terminăm, punem în oală o crenguță de cimbru, și așezăm dolofanii nu grijă, să stea mândru în picioare, să nu cumva să scape vreun bob de orez.

Apoi facem apa în care se vor pune la fiert, așa că luăm din nou un bol și punem în el o cană de apă, o lingură de bulion, o lingură zdravănă de smântână și o linguriță de amidon (și restul de roșie pe care l-am menționat mai sus) - și le amestecăm pe toate bine, bine, după care turnăm totul peste dolofani. Această apă ar trebui să ajungă cam până la gura ardeiului, acolo unde este roșia, iar dacă nu e îndeajuns, mai faceți olecuță de amestec, și completați. Mai zvârlim peste ei două, trei frunze de dafin și totul este gata de pus pe foc. Dacă e pe plita sobei, să se pună oala undeva mai în margină, ferită de bătaia focului; iar dacă se pune pe aragaz, să fie focul mic, și grija mare, să nu dea în foc.

Se fierb până ardeiul devine moale, iar orezul este fiert, după care se scot în farfurie, se ung zdravăn cu smântână și se mănâncă fie așa, fie cu o bucată de friptură lângă, însă tot timpul cu poftă.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!