6 obiective de vizitat într-o zi în Bucovina

6 obiective de vizitat într-o zi în Bucovina

Este adevărat ca în Bucovina nu vii să stai doar o zi. Este un loc plin de atracții, de locuri de vizitat, și mai ales un loc bogat în rețete tradiționale autentice, pe care nu le poți degusta altundeva. Un loc în care trebuie sa te oprești să guști în tihnă din bunătățile tradiționale.  

Totuși, s-ar putea să te afli în trecere, și să îți dorești să simți „pulsul” locului. 

Dacă ești în aceasta situație, ți-am pregătit un itinerariu pentru o zi, iar dacă sunteți interesați să descoperiți și alte noi locuri din zona noastră revenim cu siguranță cu mai multe sfaturi și informații. 

 

Propunerea noastră are următorul traseu cu plecare din Câmpulung Moldovenesc: 

 

  • Plimbare la Lacul Iezer – Satul Sadova

Situat în Masivul Obcina Feredeului, la 937 m altitudine, Lacul alpin Iezer aparține comunei Sadova. Lacul Iezer este un lac de baraj natural, acesta s-a format în urma unei alunecări a versantului pe cursul unui râu și tot acest fenomen a dus la transformarea acestui loc.

Prospețimea locului îmbie la plimbare, liniștea din zonă, pădurea, totul te poartă într-o altă lume, de unde cu greu îți mai vine să pleci. Drumul forestier din dreapta lacului poate fi străbătut fără griji, veți găsi și marcaje care atestă faptul că Iezerul Sadovei face parte din faimosul traseu Via Transilvanica.

 

Lacul Iezer are și o poveste în spate. Se spune că pe fundul lacului se află o comoară atât de valoroasă încât ar fi nevoie de 5 generații pentru a o cheltui. Tătarii ar fi cei care au ascuns numeroase bijuterii si lingouri de aur, dar comoara este bine păzită de vipere și păstrăvi gigantici care cutreieră apa.

Se spune că acești paznici pot lua forme umanoide pentru a îmbia trecătorii și a-i păcăli astfel încât să devină și ei protectori ai comorii. Cei ce rezistă tentației vor fi răsplătiți și li se vor putea îndeplini 7 dorințe. Dar cei ce vor cădea tentației și își vor dori comoara vor fi sortiți sărăciei și dorința nu li se va îndeplini.

Povestea este susținută de un fenomen ce apare doar de sărbători precum Paște, Crăciun sau Sanziene. O flacără gălbuie, care în fapt nu arde și nu dogorește poate fi văzută în lac, dar doar în aceste ocazii.

Curioși dacă la fundul lacului se află sau nu comoara, Lacul Iezer este în sine un colț de rai unde te poți relaxa și bucura de natură.

 

  • Plimbare cu Mocănița Huțulca

 

Și dacă ați ajuns în zonă, nu se poate să plecați fără sa faceți o plimbare cu Mocănița Huțulca.

Biletele se pot lua de la gara CFR Moldovița și costă 45 lei dus-întors pentru adulți și 25 lei pentru copii.

Traseul durează 3 ore, la capătul liniei, în satul Argel este un restaurant în aer liber unde puteți degusta bucate tradiționale. 

Iarna peisajul este superb, linia se desfășoară printre casele pitorești, dar mai ales șerpuiește de-a lungul râului Moldovița unde puteți vedea necontenit frumusețea zonei Bucovina.

Programul mocăniței și lista completă de prețuri o regăsiți AICI.

 

 

 

 

 

  • Satul Moldovița – Mănăstirea Moldovița

Satul Moldovitei se află la 26 km de orașul Câmpulung Moldovenesc (prin pasul “Trei Movile”)  și se află într-un peisaj superb, cu aer curat.

 

Printre crestele împădurite, se află o bijuterie –  Mănăstirea Moldovița, un obiectiv turistic aflat în patrimoniul UNESCO.

Mănăstirea Moldovița face parte, alături de Mănăstirile Voroneț, Sucevița, Humor și Arbore din salba de monumente de notorietate universală pentru ceea ce specialiștii numesc  “geniul picturii exterioare medievale din Moldova”. Specialiștii consideră că pictura de la Mănăstirea Moldovița este realizată de zugravii coordonați de vestitul Toma de la Suceava, pictorul de curte al lui Petru Rareș.

 

Sursa foto: https://manastireamoldovita.wgz.ro/

Mănăstirea Moldovița are picturile foarte bine conservate, păstrând luminozitatea culorilor originale. Așadar este un obiectiv de neratat dacă sunteți prin zona Bucovinei. 

  • Pasul Palma

Pasul Palma este musai de văzut dacă ați ajuns în zonă. În primul rând drumul spre Pasul Palma este spectaculos, indiferent de anotimp. Șerpuieste printre pajiști întinse și căpițe de fân, iarna totul este îmbrăcat în zăpadă și natura creează un peisaj este de nedescris, vă garantăm că toate pozele pe care le veti face vor fi reușite. 

Pasul Palma are și o legendă, despre care am scris detaliat în acest articol pe blogul nostru.

 

  • Mănăstirea Sucevița

De la Pasul Palma drumul se lasă în jos și duce șerpuit către Mănăstirea Sucevita, un monument ce este înscris în lista Patrimoniului UNESCO. Aceasta este singura biserică care include o reprezentare a scării Sfintului Ioan Scărarul.

Mănăstirea Sucevița este înconjurată de ziduri de apărare. O dată trecuți de aceste ziduri, poți să îi descoperi frumusețea. Picturile bine păstrate spun povești nemuritoare.

Legenda spune că o femeie s-a oferit să ajute la ridicarea mănăstirii și timp de 30 de ani a cărat cu al ei car, tras de bivoli, piatra necesară construcţiei. Singura dorință a femeii era să fie înmormântată în această biserică, lucru care nu i s-a permis de altfel. În semn de recunoștință însă, i s-a cioplit în piatră chipul pe turnul clopotniţei.

Mai multe detalii despre mănăstire puteți descoperi pe site-ul acesteia.

 

  • Comuna Marginea

Ultimul popas este satul Marginea, recunoscut pentru ceramica neagră. Chiar intrarea în sat prevestește măiestria oamenilor din zonă.

Comuna Marginea este singurul loc din Europa unde se practică acest meșteșug al ceramicii negre.

Ceramica se obține din 4 elemente, de altfel știute: pământ, apă, foc și aer. 

Pentru a căpăta ceramica culoarea neagră există un secret, știut doar de meșteșugarii zonei. 

Se pare că aceștia, în timpul coacerii, închid cuptorul, nu se știe însă care este momentul perfect pentru acest lucru. Cuptorul fiind închis, vasele se coc în fum, acesta intră în lut încet și așa capătă ceramica culoarea neagră.

Deși astăzi cuptoarele s-au mai modernizat, tehnica s-a păstrat, iar calitatea vaselor este chiar superioară celor făcute în anii trecuți în cuptoarele îngropate în pământ. 

Cu siguranță vizitarea unui atelier de olărit va fi foarte interesantă, poate veți afla chiar povești neștiute de la meșteșugari.

Sursa foto: http://comuna-marginea.ro/galerie-foto/

 

Acest traseu se poate face și în sensul Suceava – Câmpulung Moldovenesc, sau pornind de la Rădăuți spre Câmpulung Moldovenesc. 

Ați vizitat vreodată Bucovina, ce v-a impresionat? 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!